När Blåvitt fick hela Sverige att garva med det mest klockrena Göteborgsskämtet – efter Bragdguldet-rånet

IFK Göteborg hade stått för svensk fotbolls största bragd.
Ändå räckte det inte till Bragdguldet.
Då fick man hela Sverige att skratta – med en klockren hälsning.

Året 1982 kommer alltid ha en väldigt, väldigt speciell plats i alla IFK Göteborg-supportrars hjärtan. Det var då laget gjorde det som många trodde var omöjligt, då man vann Uefacupen efter en makalös finalseger med sammanlagt 4-0 mot tyska Hamburg.

Wilanders bragd

Laget bestod av ikoner som Glenn Strömberg, Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén – och bragden saknar nästan motstycke i svensk fotbollshistoria. Och i Göteborg hoppades man självklart att det skulle räcka till svensk idrotts finaste utmärkelse, nämligen Bragdguldet. Det fanns bara ett problem. Det fanns en bragd som var större.

820519 Fotboll, Uefacupen, final,Hamburg – Göteborg: Torbjörn Nilsson jublar efter segern. © bildbyrån

Samma år hade nämligen en svensk 17-åring som oseedad vunnit franska öppna. Mats Wilander var en jättetalang men som 17-åring var det inte många som trodde att han skulle kunna göra några större avtryck. Dessutom så var lottningen stentuff, och i finalen ställdes han mot Guillermo Vilas, en mästare på grusunderlag. I matchen hann Wilander dessutom påpeka att domaren gjorde fel – och han ändrade på ett domslut som annars hade gynnat honom.

Klockrena skämtet

Det bevisade inte bara att Wilander var en talang utöver det vanliga, han var sportslig och ärlig också. Wilander vann turneringen som den yngsta någonsin – och senare tilldelades han även Bragdguldet, ”för sin sensationella segerrad i de franska öppna mästerskapen och visat sportmanship”.

IFK Göteborg hade hoppats på Bragdguldet, men fått sig en oslagbar överman.

820501 Fotboll, UEFA-cupen, IFK Göteborg: Conny Karlsson höjer bucklan (UEFA-cupmästare, Mästare, Pokal) © Bildbyrån

Och i sann Göteborgs-anda så valde man att skoja till det rejält, när man trots allt gratulerade Wilander till utmärkelsen. Blåvitt valde nämligen att skicka ett telegram med ett fyndigt skämt som fick hela Sverige att garva: