Martin Lidberg lämnade brottningsmattan och försvann – så gick det sen med den stora tv-favoriten

Han vann både EM- och VM-guld – men slog igenom bland svenska folket först efter karriärens slut.
Martin Lidberg har gjort toksuccé i flera tv-program och är i dag en riktig profil inom idrotts-Sverige.
Så lever han i dag.

Martin Lidberg var redan som ung en stor talang inom brottning, men det var långt ifrån självklart att det skulle bli den sagolika karriär som det sedermera blev. Lidberg har själv vittnat om en stökig uppväxt, där umgänge i fel krets höll på att locka mer än idrotten – men till sist gjorde han en satsning, och då kom framgångarna direkt.

Slog igenom stort

Bara ett halvår efter att han gjort comeback så vann han Europamästerskapet för ungdomar, och det vara bara början. 1993, vid 20 års ålder, gjorde han sitt allra första VM, då han blev sexa i 82-kilosklassen och tre år senare kom första OS-framträdandet. De stora framgångarna skulle dock dröja till 00-talet.

031005 Brottning, VM , Final: Martin Lidberg, Sverige, världsmästare. Guld. © Bildbyrån

Lidberg hade några fantastiska år då han 2000 vann EM-guld i 85-kilosklassen, och 2003 vann Martin Lidberg VM-guld och året efter EM-guld, båda gångerna i 96-kilo. Martin Lidberg tog medalj i allt – utom i OS. Men 2012 gick drömmen i uppfyllelse åtminstone för familjen Lidberg, då Martins bror Jimmy tog brons under spelen i London. För Martin Lidberg tog karriären slut 2007, efter några skadefyllda säsonger, men hans tid i rampljuset var verkligen inte över.

Det gör han i dag

2007 blev han rejält omtyckt och uppmärksammad ute i de svenska stugorna då han vann Lets Dance, och sedan dess har han även varit med i programmet Superstars – som han vann! – och för något år sedan vann han hela Mästarnas Mästare. Martin Lidberg ligger inte direkt på latsidan i dag för den delen. Han startade företag i stort sett innan han avslutade sin brottakarriär, och har fortsatt på den inslagna vägen.

170207 Martin Lidberg, brottning, poserar för porträtt under en presskonferens inför säsongspremiären av Mästarnas Mästare den 7 februari 2017 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

För något år sedan jobbade han med att hjälpa idrottare att hitta jobb efter deras idrottskarriärer, någonting som kan vara svårt för den som varit aktiv länge, och han är dessutom grundare – tillsammans med Viasat-profilen Martin Åslund – av Gritnest, som hjälper unga lagidrottare att bli bättre med hjälp av individanpassad träning. Han är dessutom utbildad fystränare, mentalcoach och en föreläsare om framför allt inspiration.

Martin Lidberg släppte förra året även en bok tillsammans med sin bror Jimmy, om deras uppväxt med en pappa som var spelmissbrukare.

LÄS MER: Lasse Kinch släppte mikrofonen och försvann – det hände sen med den legendariske sportkommentatorn

Få våra nyhetsbrev!