Lillen listar: Här är 9 anledningar till varför Anders Tegnell är den perfekta förbundskaptenen

Anders Tegnell är bra på jäkligt mycket, och han har blivit en märkligt stor del av min vardag. Varje dag klockan 14, när han tryggt och bestämt sköter presskonferensen om det senaste inom covid-19 i Sverige, så får jag en sån himla lugn känsla i kroppen.

Ja, jag vet att ekonomin kanske bärkar åt helvete, att folk dör och ännu fler förlorar jobbet – men så länge Tegnell står där uppe rakryggad med sin fjärrkontroll så känns det tryggt. Som att allt kommer att bli bra igen.

Och jag vet att det inte bara är jag som känner på det här sättet. Anders Tegnell har den senaste månaden blivit en av Sveriges kändaste personer – och med all rätt. Jag kommer absolut inte lägga någon värdering i huruvida just Sveriges coronastrategi var den rätta eller inte – och helt ärligt: Jag bryr mig inte! För visst känns det som att Anders Tegnell inte kan göra fel? I dag råkar han dessutom fylla 64 år, och magkänslan säger att han under de här 64 åren inte haft fel en enda gång.

Flytta på dig, Janne!

Men snart är förhoppningsvis allt det här över. Tegnell får då statsepidemiologa i fred, lite mer anonymt. Och det känns inte rättvist.

Därför föreslår jag att han hoppar raka vägen till ett annat yrke – nämligen förbundskapten för fotbollslandslaget. Janne Andersson har gjort allt rätt under sin tid på posten, men nu är det dags för honom att flytta på sig – här är nio anledningar till att Tegnell borde ratta det här skeppet framöver.

Hanterar media:

Tegnell har inte blinkat för media en ENDA sekund sedan coronavirusets massiva spridning. På presskonferenserna, dag ut och dag in, så står han rakryggad, svarar på frågorna – hur dumma de än må vara. Tegnell har, som jag förstått det, en strålande relation till media. De litar på honom, och han litar på dem. Det sägs att Erik Hamrén förlorade jobbet som förbundskapten mycket på grund av hur otroligt usel han var i relationen med media. Janne Andersson har däremot använt media för att i stället få medvind – och det är precis det som Tegnell hade lyckats med också. 0-0 i EM-kvalet hemma mot Malta? Det kan Tegnell snacka sig ur – och hyllas för!

200318 Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Johanna Sandwall, Socialstyrelsen och Maria Bergstrand, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB under en presskonferens med anledning av Coronaviruset, Covid-19, den 18 mars 2020 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Hanterar pressade situationer:

Fan, det här coronaviruset har varit en chock för alla, och vi har vetat otroligt lite om det hela. Samtidigt som ekonomin har störtdykt, folk har varit oroliga och ängsliga, så har Tegnell varit lugnen i stormen. Hela Sveriges omdöme har, i stort sett, vilat på hans axlar. Vad fan kan då en landskamp – oavsett dignitet – betyda? Har Tegnell ridit ut den här stormen klarar han allt.

Tar snabba beslut:

Ska vi stänga skolorna? Hur många personer får egentligen vara på offentliga utrymmen? Hur många ska vi egentligen testa i veckan?
Ja, frågorna har inte varit många och de har inte varit lätta – och det har svängt snabbt. Men Tegnell är van att ta de snabba besluten. Han skulle således inte vara rädd för att göra ett drastiskt byte i den där viktiga matchen. Emil Forsberg in centralt!? Robin Quaison i stället för Markus Berg!? En trebackslinje mot ett lågt liggande Färöarna!?

Inbringar lugn:

Är Anders Tegnell ansiktet utåt för lugn? Jag tror bestämt det. Han har inte stressat upp sig en enda gång sedan pandemin slog ut, och det är en oerhört viktig och bra egenskap. Tegnell kommer inte stressa upp sig oavsett resultat i matchen, eller position i tabellen. Han litar på sig själv. Han gör det han ska, och han vet att det blir bra.

200402 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, poserar för ett porträtt efter en presskonferens med anledning av Coronaviruset, Covid-19, den 2 april 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Hanterar stjärnorna:

Det är många starka viljor som behöver hanteras – dagligen. Stefan Löfvén vill det, Magdalena Andersson vill det, och så vill ju befolkningen en sak – men experterna något annat? Det är mycket för Tegnell att hantera, och många åsikter som vädras. Men det spelar ingen roll vilka påtryckningarna är – Tegnell står stadigt. Den egenskapen kommer vara guld värd i ett hypotetiskt förbundskaptensjobb. Emil Forsberg vill bestämt spela på en fri mittfältsroll. Alexander Isak, Robin Quaison, Markus Berg och Sebastian Andersson vill samtliga starta som anfallare. Det här kan Tegnell. Det här har han gjort hela 2020.

Är totalt orädd:

Trots att Tegnell är stabil och lugn som en filbunke så kan han ryta ifrån. Han kan bli arg, och är inte rädd att säga ifrån om han tycker att någonting är galet. Som när han för någon vecka sedan satte Donald Trump på plats, efter att denne gjort ett utspel om Sveriges corona-strategi.
Lätt att brusa upp sig för något sånt, tänker ni? Tegnell svarade sakligt och utan någon som helst värdering – och satte presidenten på plats. Sånt kan behövas, även inom fotbollen.

200402 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under en presskonferens med anledning av Coronaviruset, Covid-19, den 2 april 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Är kunnig:

Ja, alltså inte bara inom virus och spridningar, utan om världen. En snabb googling visar att Tegnell studerat runt jordens allra hörn och bör således kunna en del språk. Hans världsvana gör att han förstår saker, och varför det ser ut som det gör. Fotbollen kallas ibland för världens största samhällsfenomen, och det här vet Tegnell om. Han har upplevt och sett saker – och anammar det nu till sin tränarstil.

Ger spelarna fria tyglar:

Tegnell har inte gett det svenska folket några förbud. Här är det självansvar och rekommendationer som gäller. Anders Tegnell är den självklara ledaren, som puttar folket åt rätt håll. Den rollen ska han även ha i ett landslag. Be Kristoffer Olsson att stanna centralt – men det är bara en rekommendation. Det är sedan upp till Olsson själv att följa rekommendationen. Dessa fria tyglar kommer leda till ett ocyniskt spel – vackert för ögat att se – och jag är helt säker på att spelarna kommer frodas under det egna ansvaret.

Landslaget: Otroligt friska

Hur det hade gått för ett Anders Tegnell-styrt landslag vet jag faktiskt inte. Det finns ju en ganska stor möjlighet att fotbollslaget kanske är bättre under ledning av någon som faktiskt kan… fotboll. MEN: En sak kan jag, med säkerhet, konstatera. Det svenska fotbollslandslaget hade varit otroligt friska. Spelarna hade tvättat händerna tills de blött, det hade Tegnell sett till. Vi hade aldrig behövt oroa oss över någon influensa under ett mästerskap igen. Det är en fördel som jag anser inte bör underskattas.

Håller du med om att Anders Tegnell hade varit en utmärkt förbundskapten? Dela gärna artikeln för att berätta vad du tycker – och för att hälsa stadsepidemologen grattis på födelsedagen!