Johnny Hansson, 31, är Sveriges starkaste man – så otroligt mycket lyfter han: ”Jag äter för fyra personer”

340 kilos marklyft – och 190 kilos stocklyft.
Det var några av resultaten när Johnny Hansson, 31, blev Sveriges starkaste man.
– Det är tio års jobb som legat bakom det, säger han till Sportbibeln.

Årligen avgörs tävlingen ”Sveriges starkaste man”, men i år tvingade omständigheterna med coronapandemin tävlingen att se lite annorlunda ut. Atleterna samlades i en källare i Norrköping, i stället för i en arena som det vanligtvis brukar vara, och givetvis utan publik – men i stället så samlades tusentals tittare på Youtube för att följa spänningen.

Otroliga siffrorna

Och de fick se en liten skräll då Johnny Hansson för första gången tog hem tävlingen. 31-åringen fick förra årets tävling förstörd av en skada redan på uppvärmningen, men var i år dominant från start och höll undan för att ta hem tävlingen.

– Det har varit jäkligt mycket firande, det är många som hört av sig och gratulerat, säger Hansson till Sportbibeln, och fortsätter:

– Jag har varit lite skadedrabbad och haft stolpe ut, inte riktigt fått till det, men i år stämde allt.

Johnny Hansson, strongman
Johnny Hansson, Sveriges starkaste man 2020. FOTO: Instagram.

Och Johnny Hanssons bedrift är verkligen inte att leka med. Totalt tävlades det i sex olika grenar, där mästaren noterades för följande, sanslösa siffror:

  • Stocklyft för max: 190 kilo.
  • Farmers walk (när väskor på 150 kg ska bäras så snabbt som möjligt i 40 meter): 27,87 sekunder
  • Ok (när ett ok på 430 kg ska bäras så snabbt som möjligt i 20 meter): 16,41 sekunder
  • Marklyft med apollon (en stum stång på 340 kilo): 4 reps
  • Korsbärning (när ett kors på 200 kilo ska bäras så långt som möjligt): 42,23 meter
  • Atlasstenar (när en sten på 190 kilo ska upp på en 135 centimeter hög plattform): 1 reps

Det är, med andra ord, tuffa prövningar som de utsätts för.

– Det är väldigt tunga grejer vi lyfter och drar, och tävlingen är utformad så att man ska testa hela kroppens styrka. Det handlar om att hitta allas svagheter och styrkor. Det är en härlig blandning tycker jag, och en bra balans i det hela, säger Johnny Hansson.

”Äter för fyra personer”

Johnny Hansson berättar att han jobbat mot att bli Sveriges starkaste man i tio år, och att fortsätta utvecklas tar tid.

– Jag har ett heltidsjobb, som jag har på dagtid, sen blir det ju alltid någon typ av träning varje eftermiddag. Det tar egentligen all tid som man har över egentligen. Det blir behandlingar, rehab och kanske varannan dag tung belastning på kroppen. Och sen mat…

Ja, jag antar att du äter en del?

– Jag väger runt 175 kilo, det krävs mycket energi för att behålla den vikten. Det går åt mycket tid och mycket pengar för att få i sig all mat. Jag försöker äta var tredje timme, ungefär, så det är ganska sällan som jag går runt hungrig.

– Inför en tävling kan jag ligga på 10-12 000 kalorier, så det är mycket mat och mat är dyrt som sagt. Men jag försöker hitta bra varianter för att få mig allting. Jag äter ju ändå som en fyrapersonsfamilj själv…

Johnny Hansson, strongman
Johnny Hansson, Sveriges starkaste man 2020. FOTO: Instagram.

Johnny Hansson är nu inbjuden till tävlingen Världens starkaste man 2021.

– Jag ligger lite lågt med det just nu. Man vet ju inte var den kommer arrangera eller hur reseläget är nästa år, men som det ser ut nu ser man ju ingen slut på alla förbud.

Skulle du ha en chans mot världseliten?

– Det är så många faktorer som kan påverka. Jag jobba fulltidstjänst till vardags, men där möter man proffs som inte gör något annat. Där kommer man nog se skillnad. Jag har den tid jag har och kan inte lägga mer. Men jag får helt enkelt visa vad jag går för. Jag vet att jag är duktig och stark, men det är mycket som påverkar.

LÄS MER: Jätten Daniel Ståhl avslöjar – så OTROLIGT mycket lyfter han i gymmet: ”Jag vill göra ännu mer”

View this post on Instagram

Jag är Sverige starkaste man! #längreinläggkommer

A post shared by Johnny Hansson (@handsome_hansson) on

Få våra nyhetsbrev!