Jättesuccén: Sverige till final i OS-curlingen – lag Edin knäckte Kanada efter superdrama i sista omgången

Superrysare hela vägen in i sista omgången.
Då visade lag Edin på rutinerat spel och knäckte Kanada.
Nu väntar final på lördag.

Svenska lag Edin är ett av världens främsta curlinglag, och har vunnit nästan allt som går att vinna. Allt förutom ett OS-guld. Och i Peking har de svenska herrlaget bara ett mål i sikte – nämligen att ta hem det enda som saknas i troféskåpet hemma i Sverige.

Revanschsuget Sverige

Det är ett ordentligt revanschsuget svenskt lag också. I Pyeongchang 2018 föll de i finalen mot USA, och har tränat stenhårt för att ta hem det åtråvärda OS-guldet. Och gruppspelet blev en dans på rosor för lag Edin som körde över allt motstånd tills de hade säkrat sin plats i semifinalerna. Det blev sex raka vinster innan ett ofokuserat svenskt lag föll mot både Storbritannien och Schweiz i de sista två gruppspelsmatcherna, och man ställdes till sist mot Kanada i den ena semifinalen.

220210 Christoffer Sundgren, Niklas Edin and Oskar Eriksson of Sweden celebrates during a men’s curling round robin match between USA and Sweden during day 6 of the 2022 Winter Olympics on February 10, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Och den första utslagsmatchen blev en riktig rysare. Första poängen delades ut i den andra omgången, till Sverige, men det var inte mycket som kunde sära på de båda lagen under torsdagseftermiddagen. Inför den sjätte omgången stod det 3–3 och nervositeten ökade mot slutet av matchen. Inget av lagen vågade göra något misstag, och spelade avvaktande och utan några svårare spel.

Superdramat

Det försiktiga spelet fortsatte i de kommande omgångarna. Sverige hade läge att bryta dödläget och ta poäng, men ville hellre säkra att man fortsatte ha sista sten. I stället för att ta poäng såg man till att omgångarna slutade oavgjort och Sverige kunde behålla sin fördel så långt in i matchen det bara var möjligt.

Men i den åttonde omgången, med sista sten, valde lag Edin att bryta dödläget. Då tog man en poäng och satte press på Kanada som blev piskade att ta poäng, eller nolla för att behålla övertaget till den sista och avgörande omgången.

220213 Niklas Edin of Sweden competes in a men’s curling round robin match between Norway and Sweden during day 9 of the 2022 Winter Olympics on February 13, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Kanada valde det sistnämnda alternativet och lag Edin låg i ledning när matchen skulle få ett avgörande. Men det blev dramatik hela vägen till att sista stenen curlades.

Kanadensarna var tvungna att slå bort den svenska stenen som låg närmast poäng, men misslyckades och lag Edin blev klara för final. Nu väntar Storbritannien på lördag morgon.

LÄS MER: Sandra Näslund i tårar efter OS-guldet – känslosamma orden efter otroliga succén: ”Tiden stod stilla…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!