Jan-Ove Waldners tokmäktiga hyllning – efter svenska jättesuccéerna i pingis-VM: "Jag ser mig själv..."

Jan-Ove Waldners tokmäktiga hyllning – efter svenska jättesuccéerna i pingis-VM: ”Jag ser mig själv…”

Svenska herrlandslaget gör succé i pingis-VM
Då hyllas svenskarna av Jan-Ove Waldner.
– Det är häftigt, säger pingislegendaren.

Svensk pingis har inte stått för några större prestationer sedan Jan-Ove Waldner avslutade sin landslagskarriär för lite drygt 17 år sedan. Mattias Falck plockade hem en silvermedalj i VM 2019, och nu går Sverige mot ännu flera medaljer i det pågående världsmästerskapet i Houston.

”Kan vinna guld”

Mattias Falck och Kristian Karlsson är klara för final i herrdubbeln, och 19-årige(!) Truls Möregårdh blev i natt klar för final i singelturneringen.

Pingslegendaren Jan-Ove Waldner följde nattens match i herrdubbeln.

– Jag sa före att Kristian och Mattias kunde vinna guld och nu har de chansen. Det var häftigt och kul att se hur bra de spelade. Jag tyckte Kristian var väldigt bra i de två första seten, säger han till Expressen.

100307 Bordtennis, SM: Jan-Ove Waldner, medalj, pokal, glädje. © Bildbyrån

I semifinalen slog svenskarna ut den topprankade kinesiske duon Lin Gaoyuan och Liang Jingkun, något som glädjer J-O Waldner.

– Det är bra för pingisen att inte Kina vinner allt. Mattias och Kristian gjorde en mycket bra match, säger han.

I finalen väntar koreanskt motstånd i form av Jang Woojin och Lim Jonghoon.

Mäktiga hyllningen

Sverige har även garanti på ytterligare en VM-medalj. Truls Möregårdh blev i natt klar för VM-final i herrsingeln efter en sensationsartad insats i semifinalen mot den dubbelt så gamla tysken Timo Boll.

– Jag har suttit uppe varje natt och sett killarna spela, de har gjort en fantastisk prestation, säger J-O Waldner.

Möregårdh gör succé i VM, men är ett relativt okänt namn för den svenska publiken. Stjärnskottet var inte en del av sommarens OS-trupp, vilket kan anses förvånande med tanke på hans prestation senaste veckorna.

211129 Mattias Falck and Kristian Karlsson of Sweden during the doubles semi final at The World Table Tennis Championships on November 29, 2021 in Houston. Photo: Manfred Schillings / BILDBYRÅN

Och Jan-Ove Waldner ser likheter med stjärnskottet – och sig själv.

– Jag sa redan för några år sedan att jag trodde att Truls skulle bli bland världens tio bästa spelare. Jag tycker han liknar mig i sin spelstil och spelar lite annorlunda än de övriga i världstoppen i dag, säger han.

Finalerna spelas natten till tisdag.

LÄS MER: Helgalna bollen i natt – som visar att svenske Truls, 19, är bordtennisens nya bollgeni: ”VM:s allra bästa poäng”

Få våra nyhetsbrev!