Ingemar Stenmarks ord om fina vänskapen med Börje Salming – avslöjar oväntade hjälpen: ”Jag ringde alltid”

Ingemar Stenmark och Börje Salming blev grannar.
Sedan vänner.
Nu talar alpinlegendaren ut om sorgen.
– Det är fruktansvärt, säger han.

När Ingemar Stenmark valde att flytta till Vaxholm, strax utanför Stockholm, så var det allt tack vare Börje Salming. Hockeyikonen hade styckat av en tomt och var på jakt efter en ny granne. Han behövde någon att sälja till, och det var inte vem som helst han frågade.

En lång vänskap

Ingemar Stenmark fick samtalet, tackade ja, och det var bara början på en lång vänskap. Efter att ha bott grannar behöll de båda kontakten, ända fram till att Börje Salming gick bort, tidigare under vintern.

– Jag vet inte om det var hans idé eller om någon tipsade honom om mig. För jag sökte egentligen ingen tomt där, men av någon anledning ringde han mig och jag är jättetacksam för det, säger Stenmark till TT.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming under en intervju den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Hockeyvärlden var i sorg när beskedet om Börje Salmings bortgång kom. Toronto-ikonen drabbades av ALS under sommaren, och gick under hösten en tuff kamp mot sjukdomen. Ingemar Stenmark led med sin vän.

– Det är fruktansvärt. Det kom ju som en chock. Att det gick så snabbt var man inte beredd på, säger Stenmark.

LÄS MER: När Ingemar Stenmark drog ett oväntat skämt – och chockade alla runt middagsbordet: ”Därför ni är så…”

Avslöjar oväntade hjälpen

Börje Salming och Ingemar Stenmark bodde inte grannar under de sista åren. Salming bodde i stället i Nacka, öster om Stockholm, men de båda höll kontakten. 

– Jag träffade honom i juni och då såg man på honom att det inte var bra och det sade han också. Då skulle han få ett besked en vecka senare, men det kom ännu senare vad jag förstår, säger han.

150227 Ingemar Stenmark under säsongspremiären av den tionde säsongen av Let´s dance 27 februari 2015 i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Ingemar Stenmark hade sedan kontakt med Börje Salming via sms, då hockeylegendaren tappade talförmågan på grund av sin sjukdom. Ingemar Stenmark är aktuell med dokumentären om hans otroliga karriär, vid namn ”Sagan Stenmark” som har premiär i TV4 den 15 december. Där syns det bland annat att han skaffar hörapparat, och då hade Salming ett finger med i spelet.

– Det var honom jag ringde när jag skulle ha hörapparater. Jag visste att han hade, så det var han som tipsade mig vart jag kunde gå, säger Stenmark.

LÄS MER: Börje Salmings sista fajt i livet – ikonens stora mod har bidragit till flera miljontals kronor: ”Man blir tårögd”