Historiskt VM-silver för Sverige – efter jättedrama på finalen i natt: ”Vi är väldigt stolta”

Sverigeduon David Åhman och Jonatan Hellvig förlorade en jämn VM-final i beachvolleyboll med 1–2 i set mot Tjeckien.
Men andraplatsen är likväl historisk – för första gången har nu Sverige tagit medalj i ett seniorvärldsmästerskap.

– Efter en förlust är man förstås alltid lite besviken, men vi ska vara väldigt stolta över silvret, säger Jonatan Hellvig till TT efter finalförlusten i Mexiko.

Precis som i både kvarts- och semifinalerna bjöd lag Åhman och Hellvig på en riktig nagelbitare. Tjeckerna Ondrej Perusic och David Schweiner vann första set med 21–15.
– I första set tror jag de fick in fyra serveess på oss, vi låg efter hela tiden och förlorade setet, säger Jonatan Hellvig.

Svenskarna kom dock tillbaka och tog hem andra, 21–17.
– Där lyckades vi bättre med att få stopp på dem.

Dramatisk final

I skiljesetet lyckades Perusic och Schweiner tidigt skaffa sig ett försprång och när ställningen var 12–6 verkade matchen i det närmaste vara avgjord. Men svenskduon gav inte upp och tog poäng på poäng men lyckades inte komma ikapp helt.
– Det är klart att när man ligger under på det sättet, då är det lätt att man ger upp, men vi försökte verkligen och kände verkligen att okej, via ska komma igen, säger David Åhman.

Åhman och Hellvig räddade en matchboll men till sist vann Tjeckien den avgörande akten med 15–13.
– Riktigt surt, hade vi fått en bättre start på tredje set då hade vi ju kunnat vinna istället, säger David Åhman.

Men även han understryker att han känner en stolthet över silvermedaljen, en känsla som de båda tror kommer att överglänsa den besvikelse som alltid uppstår precis efter en förlust.

Jagar OS-dröm

I och med prestationen i Mexiko kammar duon hem en stor summa rankingpoäng, som bådar gott inför OS i Paris nästa år. Till skillnad från tjeckerna, som tack vare vinsten är direktkvalificerade till spelen, måste David Åhman och Jonatan Hellvig dock ta ytterligare poäng.

Men de ser ljust på möjligheten att nå OS.
– Vi har ju några turneringar kvar som vi måste spela, men vi ligger bra till, absolut, säger Jonatan Hellvig.

Härnäst väntar en turnering i Brasilien med start 22 november. Ingen av dem ser några problem vad gäller att ladda om efter de intensiva matcherna och pallplatsen i Mexiko.
– Det är bara gå in och göra allt man kan, säger Jonatan Hellvig.