Dotterns fina ord om hyllningsfilmen till pappa Ronnie Peterson

Hyllningsfilmen om Sveriges mest framgångsrika F1-förare genom tiderna, Ronnie Peterson, har premiär i veckan. En film som påverkat dottern Nina Kennedy starkt.

Den 10 september 1978 är ett svart datum i de svenska historieböckerna. F1-föraren Ronnie Peterson kraschade med sin bil på Monza-banan i Italien och avled dagen efter av sina skador, en händelse som försatte en hel nation i chocktillstånd.

I år är det knappt 40 år sedan den stora tragedin och i veckan har hyllningsfilmen till den svenske F1-stjärnan ”Superswede” premiär. En film som har stor betydelse för Petersons dotter Nina Kennedy.
– Det är väldigt mäktigt. En emotionell berg-och-dalbana. Jag är otroligt lycklig över att filmen har gjorts. Jag har fått lära känna mina föräldrar på nytt. Jag drömmer om dem på natten. Det väcker massor av känslor hos mig, sorg och saknad också, säger hon till Sportbladet.

En av Ronnie Petersons bästa vänner och konkurrenter under åren i Formel 1 var Emerson Fittipaldi. Den numera 70-årige italienaren fanns på plats på galapremiären under måndagskvällen och minns tillbaka till tiden då de båda spenderade mycket tid tillsammans.
– Alla gillade Ronnie, för hans humor och alltid goda humör. Jag skulle nog säger att han var min allra bästa vän bland Formel 1-förarna. Han och Barbro (Ronnie Petersons fru reds anm.) brukade ibland bo hos min fru och mig i Schweiz och när vi besökte London bodde vi hos dem, säger han till Sportbladet.

Hyllningsfilmen består av mängder av film och bilder från familjens privata album. Dottern Nina var länge osäker på om hon ville medverka innan hon tackade ja. Men att hon är Ronnie Petersons dotter är ingenting hon skyltar med.
– När folk har frågat om mina föräldrar och jag säger att de tyvärr inte finns mer, då brukar de inte fråga mer, då tycker de kanske det är jobbigt att prata om det. Men jag är naturligtvis väldigt stolt över pappa och vad han gjorde, säger Nina Kennedy till Sportbladet.

LÄS MER: Magiska hyllningsfilmen som visar Ronnie Petersons storhet