Börje Salmings stora ilska – reagerar kraftigt på nya, mörka rapporten: ”För jävla dåligt – rent av skamligt”

Det saknas åtgärder för de största idrottsförbunden att arbeta mot sexuella övergrepp.
Det får Börje Salming att rasa.
– Det är för jävla dåligt gjort, säger ishockeylegendaren, som även är ambassadör för Nätverket Svensk barnidrott
.

Rapporten, som är beställd av Riksidrottsförbundet, visar att de tio största idrottsförbunden inte prioriterar en hel del åtgärder för att förebygga och hantera sexuella övergrepp. Samtliga idrottsförbund tar, i sina policys, avstånd från handlingar av den sorten, men det finns alltså brister.

”Salmings ilska”

En stor anledning till att det saknas åtgärder är att sexuella övergrepp faller under mer övergripande punkter, som behandlar flera saker, som till exempel mobbning, trakasserier, hot och våld. Men rapporten menar på att sexuella övergrepp inte är så svartvita, och att övergreppen kan ha flera former som ofta är svåra att definiera. Dessutom är mörkertalet enormt, och sexuella övergrepp pratas sällan om.

– Till att börja med behöver idrottsförbunden erkänna att sexuella övergrepp kan förekomma och förekommer – även i deras egen idrott, säger Susanne Johansson, rapportens författare.

Börje Salming
190218 Börje Salming under en intervju den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Börje Salming, ishockeylegendar som numera är ambassadör för Nätverket Svensk Barnidrott, har tagit del av rapporten och är inte nöjd.

– Det är för jävla dåligt gjort. Det visar att man inte tar saken på allvar, säger han till Aftonbladet.

”Rent av skamligt”

Salming reagerar framför allt på det faktumet att förbunden inte prioriterar arbetet mot sexuella övergrepp.

– Det är rent av skamligt. Jag tycker det visar på att förbunden bara vill skydda sig själva, och inte barnen. Idrotten ska ge barnen en bra grund, få dem att må bra. Då kan inte sådana här saker få hända, säger Salming.

Börje Salming, hockey
170924 Börje Salming efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Hammarby den 24 september 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Dessutom så finns det knappt någon information om sexuella övergrepp på idrottsförbundens hemsidor, någonting man menar beror på att det kan ”skrämma bort ungdomar”. Det köper dock inte Salming.

– Inte fan skrämmer man barnen från idrotten. Det handlar bara om att ge information till barnen så att de vet vad som är rätt och fel, säger Börje Salming och fortsätter:

– Om vi ska få ett slut på sådant här kan man inte försvara sig med sådana här ursäkter.

LÄS MER: Jättevändningen för svenska handbollshjältarna – kan bli klara för OS utan att ens spela(!)

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!