Ara Abrahamian kastade OS-medaljen och försvann helt – det gör brottarlegendaren i dag

Ara Abrahamian var en hyllad hjälte.
Mycket tack vare protesten under OS där han i vrede kastade medaljen.
Han blev därmed folkkär – men försvann sen helt.

Ara Abrahamian gjorde sitt första stora mästerskap för Sverige under VM i Aten 1999. 2001 och 2002 så kom han dock hem med guld i bagaget – och förhoppningarna att han någon gång skulle ta hem ett guld under OS var skyhöga.

Totalt bortdömd

Redan 2004 var det oerhört nära, då han dock röstades fram till förlorare i finalen. Det domslutet kan inte ses som särskilt kontroversiellt, men betydligt värre var det fyra år senare, under OS i Peking.

080814 OS 2008, Brottning: Ara Abrahamian åkte ut i semifinalen på ett skandalartat sätt och skällde ut domarna efter matchen. © Bildbyrån

Det anses fortfarande vara ett av de mesta skandalösa domsluten under brottningens OS-historia – och placerade Ara Abrahamian rätt in i det svenska folkhemmet. Det var i semifinalen under Peking-OS som Abrahamian blev totalt felaktigt bortdömd. Svensken förlorade matchen och då FILA, brottningens internationella organisation, inte ville ta emot den svenska protesten så blev det i stället bronsmatch för Abrahamian.

Det gör han i dag

Den vägrade första Ara att delta i, men han övertygades – och vann utan större problem. Men sen fortsatte kontroverserna, då Abrahamian kastade sin bronsmedalj och lämnade medaljceremonin i protest.

140113 Ara Abrahamian vid bordet under Idrottsgalan den 13 januari 2014 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Det dröjde länge, och genom många instanser, innan Abrahamian fick rätt, det genom CAS, idrottens högsta domstol, som tvingade FILA till att helt ändra reglerna. Abrahamian försökte fyra år senare att kvala in till OS i London, men misslyckades. Efter karriären har Abrahamian deltagit i såväl ”Mästarnas mästare” och ”Det stora äventyret”, men har i övrigt hållit en låg profil i media.

I dag jobbar Ara som vd för ett bemanningsföretag, som han själv grundade 2001. I företaget jobbar flera aktiva – och tidigare aktiva – brottare på elitnivå.

Dela för att hylla Ara Abrahamian – en svensk ikon!

Få våra nyhetsbrev!