Anja Pärson säger nu precis vad hon tänker om Ingemar Stenmark med det mest perfekta ordet om ikonen

Anja Pärson får en ny chans i Mästarnas mästare.
Då säger hon det som alla tänker om Ingemar Stenmark, som vann tävlingen 2011.
– Det känns inte alls som någon press på mig, säger hon, skrattandes.

När SVT:s långkörare Mästarnas mästare sändes under våren 2023 så var tanken att Anja Pärson skulle varit en av deltagarna. För ett år sedan offentliggjordes hennes medverkan, men i ett träningspass inför inspelningarna gjorde OS-legendaren illa vaden, vilket ledde till att hon tvingades ställa in sin medverkan.

Ställs mot ikonerna

Anja Pärson hade annars varit en given kandidat till att vinna hela rubbet, inte minst med tanke på vad tidigare deltagare från den alpina grenen gjort under programmets historia. Även Charlotte Kalla tvingades ställa in sin medverkan, men nu står det klart att Anja Pärson, en av Sveriges största vinteridrottare någonsin, får en ny chans i programmet.

190212 Former skiers Anja Pärson and Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

När SVT under måndagen offentliggjorde programmets tävlande till nästa säsong, som sänds våren 2024, så var nämligen Pärson en av de tävlande. Hon kommer under inspelningarna i höst att bland annat ställas mot speedway-legendaren Tony Rickardsson, den nyblivne hockeypensionören Joel Lundqvist och fotbollsspelaren Sebastian Larsson. Men trots att det var betydligt fler år sedan Pärson avslutade karriären, än det var för exempelvis Larsson och Lundqvist, så går hon inte att räkna bort.

LÄS MER: Pernilla Wibergs bekännelse om Ingemar Stenmark – avslöjar helt ny sida av ikonen: ”Han är väldigt…”

Helt perfekta ordet

Kanske inte minst för det faktumet att just alpina ikoner varit så extremt framgångsrika i programmet. 2011 vann Ingemar Stenmark programmet, och 2021 var det André Myhrers tur. Och Pärson menar att pressen nu ligger på henne – samtidigt som hon passar på att ge en enorm hyllning till ikonen Ingemar Stenmark.

– Det känns inte alls som någon press på mig, säger Anja Pärson till TT, och kallar Stenmark för ”ett unikum”.

060224 OS 2006, Vinter, Alpint, Storslalom, Dam: Anja Pärson, Sverige, blev utan medalj och pratade med Ingemar Stenmark efter loppet. © Bildbyrån

Pärson tror sig dock ha en förklaring till varför alpinåkare klarar sig så bra i programmet.

– Alpinister generellt är halvbra på det mesta och det är väl allsidigheten vi har vunnit på genom åren. Men det är elva år sedan jag var aktiv så vi får se hur jag har bevarat formen.

LÄS MER: Ingemar Stenmarks okända sida som överraskar Gunde Svan helt och hållet: ”Aldrig träffat någon som honom”