7 helsjuka sporter – som du garanterat INTE visste existerade

7 helsjuka sporter – som du garanterat INTE visste existerade

Fotboll, hockey, innebandy, handboll, skidåkning – listan på sporter som man känner till och själv utövat ett antal gånger kan göras lång. Väldigt lång.
Idrotter som cricket och lacrosse är för de flesta av oss mer främmande, men man vet ändå att de finns. Kanske har de dykt upp i någon film man sett, eller så har en kompis bekants släkting en gång testat på det. Sedan finns sporterna som de flesta av oss garanterat aldrig ens hört talas om.

En del av dem är så bisarra att man knappt tror det är sant. Vi har tidigare rankat de absolut svåraste idrotterna att utföra, men nu ska vi nu bjuda er på de 7 märkligaste sporterna som faktiskt – sjukt nog – är populära på sina håll ute i världen.

Listan är ingen rankning – men så märklig att man nästan tappar hakan!

1. Buzkashi

En traditionell hästsport i centrala Asien. Den går ut på något så groteskt som att plocka åt sig ett huvudlöst getkadaver och rida iväg med det – in i motståndarens mål. Idrotten har lite olika namn beroende på var man befinner sig, men buzkashi – som betyder ”getsläpning” – ska vara det vanligaste. Man är runt 50 spelare i varje lag, endast kraftiga män över 30 års ålder för delta – och en enda match kan pågå i flera dagar.

Foto: Youtube

2. Calcio fiorentino

En tidig variant av fotboll som tros härstamma från 1500-talet. Varje lag består av hela 27 spelare, både fötter och händer får användas – och spelplanen består av en gigantisk hög av sand. Man gör mål genom att med alla tänkbara medel få ut bollen över en angiven plats på kanten av planen. Matchens inleds med ett skott från en kanon.

3. Bo-Taoshi

En japansk sport, som numera är vanligast på skolor, där hela poängen med spelet är att få ner motståndarens påle till en vinkel på 30 grader horisontellt från marken. Man är hela 150 spelare i varje lag – 75 som försvarar och 75 som anfaller. En match varar i endast två minuter – och har inget lag då vunnit, så börjar man om.

Foto: Youtube

4. Pacu jawi

Utövas främst på västra Sumatra i Indonesien för att fira risskörden. Det är ett slags lopp då den tävlande står på en träplanka som är bunden till ett par tjurar som den våghalsiga deltagaren dessutom håller i svansen. Den leriga banan är på mellan 60 och 250 meter – och det handlar givetvis om att komma i mål så snabbt som möjligt. Och att överleva…

5. Onbashira

Är i grunden en japansk festival som funnits i över 1 200 år och som anordnas var sjätte år i närheten av Lake Suwa. Män ska då åka på en enorm stock ner för en brant backe för att visa sitt imponerande mod – och som alla nog förstår, så är det inte helt riskfritt. Nästa gång det är dags är år 2022 – om någon skulle vara sugen på en adrenalinkick av det rejälare slaget.

Foto: Youtube

6. Worm charming

Den här udda sporten går ut på att samla på sig så många maskar som du bara kan – inom ett markerat område och under en viss tidsperiod. Det finns flera årliga evenemang som hålls i främst England och Texas. Första världsmästerskapet anordnades 1980 och det hittills bäst uppmätta resultatet noterades 2009 då 10-åriga Sophie Smith samlade på sig 567 maskar.

7. Wife-carrying

Ja, du läste helt rätt – det finns en sport som går ut på att en manlig deltagare ska bära en kvinnlig lagkamrat. Det handlar om att ta sig genom en speciell bana på 253 meter som har tre olika hinder – varav ett är en mindre pool. Tävlingar anordnades första gången i Finland. Kvinnan som bärs måste väga minst 49 kilo – och det står i regelverket att deltagarna måste ha roligt.

Foto: Youtube

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!