Efter 34 år i svensk tv – nu går Lilla Sportspegeln i graven: ”Det känns helt fel”

Lilla Sportspegeln har varit lite av en helig graal de senaste decennierna. Men nu är det slut, när SVT väljer att lägga ner det populära programmet enligt uppgifter till Sportbladet.

I september 1983 hade SVT premiär för ”Lilla Sportspegeln”. Programmet innehöll allt från de klassiska bolltävlingarna till reportage och intervjuer med svenska idrottsprofiler. Lilla Sportspegeln vände sig framför allt till barn – och blev ett populärt program genom åren med programledare så som Jacob Hård, Jane Björck, Marie Lehmann och Jan Svanlund.

Men nu går en epok i graven.

Läggs ner – efter 34 år

Enligt uppgifter till Sportbladet har den sista avsnitten av Lilla Sportspegeln nu spelats in och sändas i december. Efter det försvinner programmet från tablån och ersätts med ett kortare sportinslag i Lilla Aktuellt.
– Det känns helt fel. Det kommer att bli mer nyhetsinriktat och det i en tid då programmet kanske behövs mer än någonsin. Det känns jättekonstigt, säger en SVT-källa till Sportbladet.

Under de senaste åren har Lilla Sportspegeln sänts i Barnkanalen och inte på SVT 1 eller SVT 2. En av de som gjort mängder av inslag till programmet är den folkkäre reportern Pelle Nyström.
– Jag tyckte alltid att det var fantastiskt roligt att jobba med ”Lilla Sportspegeln” och jag tror att det har betytt väldigt mycket för barn. Det fanns ju inte en unge som inte visste vad ”Lilla” var, och tonen var så bra. Du behövde inte vara bäst eller mest lovande för att vara med i programmet, utan vi träffade barn som hade någonting att berätta, säger han.

Programledaren: ”Blev en symbol”

Mängder av svenska idrottsprofiler har varit med i Lilla Sportspegeln, bland dessa Zlatan Ibrahimovic, Nicklas Bäckström och Hanna Ljungberg.

Den sistnämnda är ett av programledaren Micke Leinegards främsta minnen från sin tid på programmet.
– Jag kommer ihåg Hanna Ljungberg som hade Maradona som idol. Senare kom det tjejer till ”Lilla” som hade Hanna Ljungberg som idol. Det förklarar också själva finessen med ”Lilla”. Det var en känslig ålder där många tjejer slutar att idrotta och det var häftigt att se hur stolta de var över vad de presterat. En slags feministisk kraft. En symbol för någonting, säger Leinegard till Sportbladet.

LÄS MER: Den gången Nicklas Bäckström råkade dryga sig i Lilla Sportspegeln