Robin Figrens stora kritik mot alla rättskipare i SHL – vill nu se förändring: ”Här måste domarna bli bättre”

Mitt i SM-slutspelet.
Då riktar Robin Figren kritik mot SHL-domarna.
– Jag kanske låter hård nu, men här måste domarna bli bättre, säger han om det omtalade ämnet.

SM-slutspelet i ishockey är i fullgång och efter total dominans av Rögle, Växjö och Örebro så återstår nu bara en kvartsfinalserie innan vi kan ge oss in i semifinalerna. Och det saknas inte ämnen att diskutera bland hockey-supportrarna i Sverige, men i år så har domarna hamnat i stort fokus.

Figrens kritik

Framför allt så är det bedömningarna kring spelare som förstärker situationer som har diskuterats, och en av alla som varit starkt kritisk är Frölunda-kaptenen Joel Lundqvist, som gick till angrepp mot motståndare som ”ligger kvar eller spelar över”.

171230 HV71 Robin Figren friterad på domare under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och HV71 den 30 december 2017 i Ängelholm. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Den förre SHL-profilen Robin Figren, numera i Schweiz, är även han trött på filmningar och förstärkningar, och tycker nu bland annat att man ska höja kraven på domarna för att få ordning på det här problemet. Framför allt när det handlar om situationer då spelaren som drabbas inte försöker uppmärksamma vad som hänt, utan biter ihop – men inte får någon utvisning med sig. 

– Jag kanske låter hård nu, men här måste domarna bli bättre. Man ska inte bli bestraffad för att man klarar av att undvika en förstärkning eller reaktion. Domarna måste bli bättre här. De måste bli skarpare på att se saker som inte genererar i superreaktioner. Det här är ett problem. Om domarna kan bli skarpare vid sådana här lägen kanske de längre fram kan slippa spelare som filmar. Jag är ledsen, men jag lägger ganska mycket på domarna här, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Måste utvecklas”

Figren poängterar också att han förstår att det är svårt för rättskiparna på isen. 

– Men de måste utvecklas på den här punkten. De måste kunna göra ett bättre jobb. Klart att det är svinsvårt och att man går på ryggmärgen när det blir reaktioner som är ganska tydliga, men jag tycker faktiskt att de har något att utveckla här. 

210414 Domare Tobias Björk under kvartsfinal fyra i SHL mellan Frölunda och Rögle den 14 april 2021 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Mest kritik anser SHL-profilen dock att de som filmar på isen ska ha. 

– Jag tycker inte sådant där är så snyggt. Jag önskar att alla spelare hade samma tänk. Senaste åren är något som har hänt. Det är absolut inte accepterat inom hockeyn att filma, men jag får en känsla av att den här skammen inte finns hos vissa. Jag ser jättegärna att hockeyn hittar tillbaka till att det blir något pinsamt.

LÄS MER: Förre spelarens jättekritik mot Brynäs och HV – pekar nu ut kvallagens stora brister: ”Vad jag har hört så…”

Få våra nyhetsbrev!