När Tre Kronor hamnade i vilt slagsmål med Kanada på krogen – och räddades av svenske tennisikonen(!)

När Tre Kronor hamnade i vilt slagsmål med Kanada på krogen – och räddades av svenske tennisikonen(!)

Tre Kronor firade VM-guldet – men hamnade i plötsligt bråk med flera kanadensare.
Då fick tennisikonen Mikael Pernfors rädda situationen.
– Han lät guldkortet ligga i baren, säger VM-guldhjälten Håkan Södergren.

Nuförtiden är Tre Kronor guldfavoriter i nästan varenda VM som man ställer upp i, och går man inte riktigt långt i turneringen ses det på som ett stort fiasko. Annat var det dock 1987. När Sverige klev in i VM det året hade man inte vunnit guld på 25 år – men det skulle ändras.

Vilda firandet

Efter stor dramatik så blev Sverige – efter att bland annat ha besegrat Kanda med hela 9-0 och spelat 2-2 mot gigaten Sovjet – världsmästare, och efteråt firades det ordentligt. Håkan Södergren, en av svensk hockeys riktigt stora, gjorde totalt 162 A-landskamper under sin imponerande karriär, men det här var hans enda titel i landslaget.

880902 Ishockey, Västtyskland – Sverige, 3-4: Håkan Södergren, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

I podcasten ”Släpp Sargen” så är Södergren gäst i det VM-guldspecial-avsnitt som släppts om just VM 1987, och han berättar då om det vilda firandet som uppstod efteråt, men även om det oväntat bråk som hände med ett gäng kanadensare.

– Efter den stora banketten så hamnar vi på ett ställe, och dit var det några svenska tennisspelare som hade dragit. De hade haft turnering i Hamburg tror jag, och vi hamnade tillsammans med dem där. Men plötsligt dök kanadensare upp, och då blev det väl som så att det blev en diskussion, där nävarna tog överhand av det hela, säger Södergren.

Tennisikonen hjälte

För att få stopp på slagsmålet mellan Tre Kronor och kanadensarna så krävdes det att den svenske tennisikonen Mikael Pernfors klev in i handlingarna.

– För att stilla ner det hela så var det någon som skrek att baren är öppen, liksom: ”Det finns en bar och det är bara att beställa, kom och beställ! Och då tror jag faktiskt att det var Micke Pernfors som lät guldkortet ligga i baren. På det sättet blev alla vänner igen, säger Södergren.

930707 Tennis, Swedish Open: Mikael Pernfors, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Allt som krävdes för att avstyra bråket var alltså en fri bar och alkohol.

– Det är nog enklaste sättet att få människor att gilla varandra. Gratis är ju gott, som det heter!

Mikael Pernfors var en stor publikfavorit inom svensk tennis under några år. Totalt vann han tre singeltävlingar, och var som bäst världstia. Den största framgången kom 1986, då han kom hela vägen till final i Franska Öppna, där det dock blev förlust.

LÄS MER: När Roger Rönnberg bröt mot lagen(!) – för att sätta dit fuskarna på träning: ”Det var ju helt sjukt”

Få våra nyhetsbrev!