När svenskprofilen gjorde det förbjudna mot Tie Domi – och fick åka skridskor för sitt liv: ”Skulle dödat mig”

Är det någon man inte ville leka med så var det Tie Domi.
Men Andreas Lilja gjorde det förbjudna – och hotades till döden.
– Jag har aldrig åkt så fort förut, säger han i podcasten Släpp Sargen.

Andreas Lilja hade en fin karriär i NHL, och framför allt i Detroit Red Wings, där han med sin kämparanda och uppoffrande spelstil snabbt blev en publikfavorit. Och det var inte många spelare han var rädd för. Men en som han verkligen hamnade i luven på – och snacka om att göra det på fel spelare – var Tie Domi.

– Han var inte att leka med då. Han var Sundins beskyddare, och Sundin rörde man inte jätteofta då. Han fick mest åka runt i ingemansland, och även om man försökte ta honom snyggt så var Domi där och skyddade honom hela tiden, säger Lilja i podcasten Släpp Sargen.

Domis tokilska

Lilja kommer aldrig glömma en speciell händelse.

– Det var en match i Florida och vi ledde med 4-1, och det var ungefär två minuter kvar av matchen. Tie Domi kommer och dumpar pucken i min hörna, och jag hör ju hur han är på väg mot mig. Jag tänkte: ”det enda han ska göra nu är att släcka mig”. Jag hör och jag vet att han närmar sig, och i stället för att ta tacklingen så vänder jag mig om och sätter in klubban mellan hans ben. Jag vänder min klubba, och han flyger rätt in i sargen. Jag trodde först han skulle gå igenom sargen, säger han.

Andreas Lilja
071008 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Edmonton Oilers: Andreas Lilja, Detroit. © Bildbyrån

Smällen var enorm – men Domi låg inte kvar och åmade sig. I stället var han snabbt uppe.

– Jag har aldrig sett en människa resa sig så fort. Han kastade handskarna och började åka efter mig, och jag har nog aldrig åkt så fort. Jag börjar backa, för jag visste att jag absolut inte ville slåss mot Tie Domi. Han försökte jaga ifatt mig och domaren kommer emellan. De fattade att jag inte skulle slåss mot honom. Domarna kom fram till mig och sa: ”Jag gör dig en tjänst. Du får 2+10”. Han ville inte riskera att vi skulle vara på isen igen, säger Lilja.

”Skulle döda mig”

Men Domis ilska lade sig inte för det. Även han fick lämna isen, och han vägrade släppa det nyss inträffade.

– Vi åkte av isen, och Domi bara skrek på mig: ”You fucking Swede, I’m gonna kill you”. Hela vägen ut från isen, och sen sprang han från sitt omklädningsrum mot vårt omklädningsrum. Det är 20 meter betong som räddar mig, för han kunde inte komma längre. Men jag bara hör hur han står och skriker att han ska döda mig, säger han.

Tie Domi, Toronto Maple Leafs
030919 Ishockey: Tie Domi, Toronto. © Bildbyrån – 80193

Och för Liljas del tog det inte slut där. Bara fyra senare skulle lagen mötas igen, den gången i Toronto.

– Alla håller på och säger att jag kommer dö den matchen. Men som tur är har de en match emellan, och på matchvärmningen samma dag som vår match så är han kvar på isen när vi kommer dit, och han åker fram till mig och säger att det är min lyckodag. Jag fattade ingenting, men han berättade att han var avstängd. Och sen blinkade han bara åt mig. Och sen slapp jag möta honom den säsongen. Men vi har mötts efter, och han har sagt: ”Du hade tur. Jag hade dödat dig”. 

LÄS MER: Nordamerikanske experten ryter ifrån – rasar mot alla som kritiserar William Nylander: ”Det är ren bullshit!”

Få våra nyhetsbrev!