När svensken fick känna på NHL-demontränarens vrede – efter att ha åkt offside(!): ”Var en jäkla jargong”

Mike Keenan är känd som en av NHL:s hårdaste tränare någonsin.
Det fick Bert Robertsson erfara – då han åkte offside en gång.
– Undra vad som hade hänt om man sa så till en spelare i dag…, säger Robertsson i podcasten ”Släpp Sargen”.

Få tränare har rört upp så mycket känslor i NHL som Mike Keenan. Den ikoniske tränaren, som gick under smeknamnet ”Iron Mike”‚ gjorde sig känd för att vara stenhård i sin attityd och sitt humör, och under sina år i tränarbåsen så var han inte råd att öppet kritisera och ibland även förödmjuka spelare.

Enorma sågningen

Ett exempel på Keenans ledarstil var den gången som han toksågade en spelare som ville ha större ansvar i kedjehierarkin – med ett av tidernas mest oförglömliga citat.

– En spelare kom in en dag och frågade mig: ”Varför spelar jag i fjärdekedja? Jag är bättre offensivt än du tror”. Och jag sa: ”Vet du varför du spelar i fjärdekedjan? För att det inte finns en femtekedja”, har Keenan sagt.

071010 Ishockey, NHL, Calgary Flames, morning skate, träning: Demontränaren Mike Keenan, tränare, coach. © Bildbyrån

En som fått erfara hur det är att ha Mike Keenan som tränare är Bert Robertsson, som under sin spelarkarriär gjorde flera säsonger i Nordamerika. En gång gjorde han bort sig under ett byte – och fick då smaka på tränarens vrede i form av en rejäl avhyvling.

– Jag fick spela med Markus Näslund och jag tror jag hade åkt offside. Då sa han (Keenan) bara ”Bert, you’re fucking useless!” Så fick jag inte spela något mer den matchen, säger Robertsson i podcasten ”Släpp Sargen”.

Fick spela med storstjärnorna

Robertsson har själv blivit en framgångsrik tränare efter sin spelarkarriär, och är känd för att visa känslor tydligt under matcherna, men det där var grovt även för hans smak.

– Det var en jäkla jargong som man fick lära sig att hantera. Undra vad som hade hänt om man sa så till en spelare i dag…, säger han.

031018 Ishockey, Elitserien: Bert Robertsson, Södertälje. © Bildbyrån

Keenan uppskattade dock annars Robertssons hårda och defensiva jobb när han användes som forward, vilket gjorde att svensken fick agera ”städgumma” åt två riktiga superstjärnor. 

– Att han satte mig i en lina med Messier och Bure – det är väl ändå en liten grej jag känner att … ja, det är väl ändå en merit. 

LÄS MER: Bert Robertssons helt ärliga ord om sitt eget beteende – och alla hånen mot honom: ”Jävligt respektlöst”

Få våra nyhetsbrev!