När Andreas Jämtin knackade på hos "Kuben" – och överraskade den legendariske domaren med en gåva

När Andreas Jämtin knackade på hos ”Kuben” – och överraskade den legendariske domaren med en gåva

Legendariske Thomas ”Kuben” Andersson hade sin knep för att stärka relationen med spelarna på isen. En gång bad han profilen Andreas Jämtin om en present.
– Han tyckte nog att jag var dryg, säger den före detta domaren.

Thomas ”Kuben” Andersson är en av svensk hockeys mest profilerade domare någonsin. Han debuterade på isen redan 1989, och dömde över 1000 stycken matcher i Sveriges högsta serie.

”Kubens” drag

När slutsignalen löd i det heta kvalmötet mellan Malmö Redhawks och Leksand våren 2015 hängde ”Kuben” av sig visselpipan för allra sista gången.

Men efter den 26 år långa karriären, mitt i händelsernas centrum, verkade Thomas Andersson som expert i C Mores hockeystudio i ett par år. Men har efter tv-jobbet inte alls varit lika närvarande i offentliga hockeysammanhang.

150319 HV71:s Andreas Jämtin pratar med Domare Thomas Andersson under kvartsfinal 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och Linköping den 19 mars 2015 i Jönköping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN

Med 26 år i Sveriges högsta serie, flera VM, JVM och OS är ”Kuben” en av landets mest meriterade domare. Och i podcasten ”Släpp Sargen” berättar han om vikten av att komma spelarna nära på isen. Framför allt de större profilerna.

– Det finns en hel del spelare domare inte behöver ha med sig – men heller inte emot sig. Jag som domare försökte leta upp sådana spelare för att mitt jobb skulle bli enklare, säger han.

Den före detta liraren, Andreas Jämtin, var just en sådan som Andersson arbetade lite extra hårt för att skapa en bra relation med – och han använde ett ovanligt knep för att skapa en relation med profilen.

”Tyckte nog att jag var dryg”

– Andreas (Jämtin) stod med några andra lagkamrater och höll på lite med klubborna utanför omklädningsrummet. Jag berättade för honom att min son, Oscar, har dig som idol och frågade efter en signerad klubba, säger ”Kuben” och fortsätter:

– Han (Jämtin) muttrade till lite och tyckte nog att jag verkade lite dryg.

150303 Domare Thomas Andersson under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Växjö den 3 mars 2015 i Skellefteå. Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Men efter matchen knackade det plötsligt på Thomas Anderssons dörr in till domarrummet.

– Då kom han med klubben, säger ”Kuben”.

Andreas Jämtin var en riktig buse ute på isen, och var under sin långa karriär i SHL seriens mest utvisade spelare under flera säsonger.

– Jag gillar spelare som sticker ut. Det kanske finns för få av dem i dag, säger Thomas Andersson.

LÄS MER: Knallen: Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger uppges återvända till SHL – det kräver han för att skriva på

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!