Landslagshjälten Mikael Samuelssons helt ärliga ord – om sin grova attack mot Tre Kronor(!): ”Vet du vad…”

Han nobbades i OS-truppen – och gick till attack mot Tre Kronor.
Nu berättar Mikael Samuelsson ärligt om sitt uppmärksammade utspel.
– Det var så här att… ”alltså vet du vad, så här gör man inte om man ska bete sig respektfullt mot spelare”, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Mikael Samuelsson var en hyllad hjälte i Tre Kronor under flera stora turneringar, och han var en stor bidragande faktor till OS- och VM-guldet 2006. Dessutom så blev han, bara två år senare, inskriven i Triple Gold Club-historien, då han vann Stanley Cup-titeln med Detroit Red Wings.

Ärliga orden

Samuelsson hade hoppats på OS-spel även 2010, då han kom från en bra säsong med Vancouver Canucks, men blev då nobbad och alltså inte uttagen. Han stod då för en av de mest klassiska kommentarerna någonsin när det kommer till sågningar av Tre Kronor.

060226 OS 2006, Vinter, Ishockey, Final, Sverige – Finland: Mikael Samuelsson, Sverige, OS- guld, guldmedalj, guld, medalj, glädje. Prisutdelning, nationalsång. © Bildbyrån

Mikael Samuelsson gick i taket ordentligt, och till nordamerikansk media sa han att Tre Kronor ”Can go fuck themselves”. Nu, i podcasten ”Släpp Sargen”, berättar ikonen ärligt om utspelet.

– Kom det spontant? Ja, det gjorde det i viss mån. Det ordvalet är väl kanske inte det bästa man gjort i karriären, men jag kände att ”okej, folk ställer frågor”, jag kunde lika gärna sagt att jag var besviken över att inte vara med, men jag kände så otroligt starkt att jag förtjänade en plats. Det var från mitt håll. Jag kände att jag var på gång, hade spelat väldigt bra – och senast jag hade fått chansen att spela i landslaget så hade det också gått väldigt bra med två guld (OS och VM), säger Samuelsson, och räknar även upp de tunga klubblagsmeriterna han samlat på sig i Detroit mellan OS 2006 och 2010.

”Vet du vad…”

Samuelsson menar att han hade formen för att bli uttagen, vilket gjorde ilskan än större.

– Jag kände också att laguttagningen var aningen orättvis. Det var ett bra och namnkunnigt lag, men några av spelarna som var med i truppen hade varit skadade långa sejourer. Någon hade spelat fem matcher det året – och någon hade spelat tre matcher. Jag vill inte nämna några namn, de vet själva vilka de är, säger han.

060507 Ishockey, VM, Träning Sverige: Mikael Samuelsson. © Bildbyrån

Och Samuelsson menar dessutom att landslagsledningen – kanske framför allt förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson – agerade fel.

– Allt bubblade i min kropp – och sättet du fick veta det på var i stort sett att det stod i tidningarna att du inte var med i OS-truppen. Det var så här att … ”alltså vet du vad, så här gör man inte om man ska bete sig respektfullt mot spelare”. Jag förstår att det är många spelare i NHL, men de som ligger på gränsen – där kan det vara ett telefonsamtal där man säger att ”vi har tagit det här beslutet nu” dagen innan man ser det då, när det publiceras. Det hade varit mer okej. Hade jag sagt de där orden då? Njae, antagligen inte. Jag hade varit jäkligt besviken, för jag tyckte att jag förtjänade en plats – men de orden hade nog inte kommit ur min mun. Är jag arg i dag? Nej, det är jag inte, men det brann då.

LÄS MER: Robin Figrens oväntade utspel – efter att kompisen Dick Axelsson avslutat karriären: ”Lite orolig för det…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!