Agentens skarpa kritik mot SHL – vill se högre löner i ligan: ”Jag blir förbannad på det”

SHL-spelare borde tjäna mer.
Det menar agenten Patrik Aronsson, som tror att ligan tappar spelare.
– Jag blir förbannad, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

I NHL är det öppet med löner, och så fort en spelare har skrivit på för en klubb, eller förlängt ett kontrakt, så kommer det omgående ut vad lönen ligger på. Många har menat att SHL bör följa samma utveckling, och det enda sättet att lista ut en lön här i Sverige är att se bötesbeloppet som eventuellt delas ut, som baseras på just det.

Kritiken mot lönerna

Så vad spelarna i SHL tjänar är oklart, men enligt agenten Patrik Aronsson, som är den senaste gästen i podcasten ”Släpp Sargen”, så ligger topplönerna i ligan mellan 270 000 och 300 000 kronor. Det är en summa som är alldeles för låg, menar han.

– Det är inte mer än så, och det är dåligt, tycker jag. För 10-15 år sedan tjänade en del 400 000, kan jag säga. Lönerna har på något sätt gått nedåt, och jag begriper det inte riktigt. Jag blir förbannad faktiskt, säger han.

211030 Frölundas Ryan Lasch under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Frölunda den 30 oktober 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Agenten menar vidare att SHL förlorar många stjärnspelare på grund av detta.

– Det försvinner alldeles för många spelare till Schweiz och KHL, skulle man kunna lägga på en hundring på vissa stjärnspelare, som verkligen behövs i ligan och laget, så hade de kunnat vara kvar. Men de gör inte det. Det betalas för dåligt idag, tycker jag, till de allra bästa spelarna, säger han.

”Alla lag vill förhålla sig till det”

Som agent märker han av detta i förhandlingar.

– Det märker jag ju, när man gör förhandlingar, att det finns som ett tak som man inte går över. Det är nog någonting som alla lag vill förhålla sig till, så att lönerna inte ska springa iväg. 

211021 Färjestads Jacob de la Rose, Daniel Viksten och Joakim Nygård jublar efter 1-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Örebro den 21 oktober 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Det finns dock undantag, menar han.

– Sen finns det ju vissa som tjänat över 300 i månaden, men man räknar ofta över tolv månader i svensk hockey och då blir totalsumman, eftersom det är mindre månader, så kan man gå över lite där och då. Men totala beloppet, på 12 månader, så har nog ingen mer än 300 i månaden. 

LÄS MER: Rickard Wallins första krisdrag i Färjestad – värvar från C More(!): ”Tittat på att få in spetskompetens”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!