Wolfgang Pichler avslöjar stora chocken – vid första mötet med Elvira Öberg: ”Det var något helt annat...”

Wolfgang Pichler avslöjar stora chocken – vid första mötet med Elvira Öberg: ”Det var något helt annat…”

Wolfgang Pichler jobbade hårt för att göra Sverige till en stornation inom skidskytte.
Men plötligt kom en skänk från ovan.
Nu avslöjar demontränaren chocken första gången han såg Elvira Öberg.
– Elvira… Det var någonting helt annat, säger han.

Resan som svenskt skidskytte gjort är verkligen imponerande och anmärkningsvärd. På onsdagen vann de svenska damerna, för första gången någonsin, en OS-stafett, och hjältarna är många. Elvira Öberg har varit dominant under hela OS, Hanna Öberg är en etablerad världsstjärna – och Mona Brorsson och Linn Persson presterade på den absoluta toppen av sin förmåga under sina sträckor.

Pichlers otroliga jobb

Stafett-guldet blir dessutom än mer imponerande med tanke på hur läget var för bara åtta år sedan. Då, under OS i Sotji, kunde Sverige inte ens ställa upp ett lag i dam-stafetten, och året därpå var Sverige rankat som 15:e nation i världen. Men 2015 bestämde man sig för att något behövde göras, och då ringdes Wolfgang Pichler, han som tidigare gjort så mycket för svenskt skidskytte, in.

190309 Wolfgang Pichler, head coach of Sweden ahead of the Men’s 10 KM sprint during the IBU World Championships Biathlon on March 9, 2019 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Och det var då resan mot den absoluta världstoppen började.

– När jag kom tillbaka var Sverige 14- och 15:e-rankade för män och kvinnor. Det var förfärligt. Jag var bestämd med att det aldrig skulle få hända igen. Vi införde ett helt nytt system. Alla utöver blev utkastade ur laget, och vi började om med nya, unga utövare, säger Pichler till NRK.

Chocken – när han såg Elvira

Wolfgang Pichler kom in med nya, stenhårda träningsmetoder, och det var inte alla som orkade med. Men det var även i samband med det som åkare som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson kom fram.

– I starten kändes det hopplöst. Jag såg inga talanger alls. I Norge finns det mängder av utövare att välja mellan, och det finns talanger inom alla sporter, skidskytte likaså. I Sverige är talangen snarare att träna bra. Och man kan komma väldigt långt med hårt arbete, säger Pichler.

220216 Elvira Öberg of Sweden competes in women’s biathlon 4 x 6 km relay during day 12 of the 2022 Winter Olympics on February 16, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Men Wolfgang Pichler minns särskilt en viss åkare, som han genast såg enorm talang i. Enligt NRK så fick nämligen demontränaren gnugga sig i ögonen när han såg en ung Elvira Öberg för första gången.

– Med Elvira var det något helt annat. En helt annan historia. Jag kände med en gång att hon är en supertalang. Hon var ofärdig, men jag tänkte att hon går så fort, att hon med lite arbetet kan bli väldigt bra. Nu är hon stabil i toppen. Det känns bra, säger Pichler.

LÄS MER: Petter Northugs oväntade utspel om Therese Johaug – går emot alla experter: ”Jag är inte alls enig”

Få våra nyhetsbrev!