William Poromaas oväntade utspel – ger sitt stöd till förslaget som skrattats ut i skidvärlden: ”Värt att lyfta”

Förslaget har dömts ut totalt i skidvärlden.
Men nu ger William Poromaa sitt stöd.
– Det är värt att lyfta, säger han.

Längdskidåkningen har stora utmaningar framför sig, och de mindre nationerna har det tufft ekonomiskt och med tillväxten på åkarna. Nationer som Schweiz, Frankrike, Italien och Storbritannien sliter med att få ekonomin att gå ihop.

Sågats rejält

Tidigare år har profiler och diverse ledare inom längdskidåkningen lyft att det kanske är dags att ge upp den klassiska åkningen för att jämna ut förutsättningarna. Och den senaste veckan har ett annat kontroversiellt förslag skapat rejäl debatt inom sporten.

220324 William Poromaa, Åsarna IK, efter herrarnas 30km masstart under dag 2 av SM-veckan den 24 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Längdchefen i Schweiz, Guri Knotten, menade att det borde finnas ett enda vallateam inom den klassiska åkningen – så att alla åker med samma skidor. Precis så funkar det inom rullskidor, men förslaget har inte tagits emot odelat positivt. Sveriges vallachef, bland andra, har sågat förslaget.

– Det är samma sak som att säga att vi ska sluta åka klassisk skidåkning, sa Petter Myhlback till Expressen.

Stöttar förslaget

Men alla är inte negativa. William Poromaa menar nu att han ställer sig positiv till förslaget.

– Om alla ska åka på samma vallor så tror jag att de mindre länderna skulle spara in otroliga pengar och det skulle bli jämnare. Vi pratar mycket om att vissa nationer har det tuffare och vi måste få med oss allihop. Detta är en fråga som är värd att lyfta, säger William Poromaa till SVT.

Han fortsätter:

– Vi har ju redan detta när vi åker rullskidor. Detta är en fråga som är värd att lyfta.

220323 William Poromaa, Åsarna IK, efter tävlan i herrarnas 15km klassisk stil under dag 1 av SM-Veckan den 23 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Även landslagskompisen Calle Halfvarsson menar att förslaget är värt att fundera på.

– Det skulle göra den här sporten mer rättvis. Det måste gå att få fram 60 par skidor om vi kör 60 personer i världscupen. Då går det att lösa att man har skidor som är väldigt lika, säger han.

LÄS MER: Här ger Calle Halfvarsson alla pappor tre goda råd – och vi kan inte sluta skratta