William Poromaa med nytt kanonlopp i VM – men chanslös mot fyra(!) norrmän

En ny, norsk trippel på pallen i skid-VM.
Men William Poromaa fortsätter att övertyga.
Svensken blev femma i 15 kilometers-loppet.

Sveriges VM hittills har varit enormt succéartat, men det är då damerna som briljerat. Sverige har gjort enorm medaljsuccé, med hela tre guld och sju medaljer. Men på herrsidan har det sett tyngre ut.

Nytt jättelopp

Calle Halfvarsson gick visserligen till final i sprinten, men därefter har det inte varit mycket kamp om medaljer, trots att William Poromaa gjorde ett bra skiathlon, där han gjorde karriärens bästa mästerskapslopp.

William Poromaa, skid-VM
230219 William Poromaa of Sweden poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 19, 2023 in Unterferlach. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0508

På förhand snackades det dock om att William Poromaas största medaljchans skulle vara 15 kilometers-loppet, med individuell start. Norge har dominerat fullständigt på herrsidan i årets VM, men Poromaa har av norrmännen själv pekats ut som det kanske största hotet mot ytterligare en norsk trippel.

Chanslös mot Norge

William Poromaa inledde loppet bra men norrmannen Simen Hegstad Krüger skaffade sig tidigt ett rejält försprång till övriga konkurrenter. Avståndet bara ökade, och ingen var ens nära att hota honom om guldet. William Poromaa såg tidigt ut att gå en kamp mot norrmännen Kläbo, Holund, Röthe och Amundsen om platserna bakom. Med 10 kilometer åkt var Poromaa dryga tio sekunder från medalj, men dessvärre så ökade bara avståndet.

230224 William Poromaa of Sweden competes in the Men’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 24, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0518

William Poromaa hade inget att sätta emot mot det fullständigt suveräna norska landslaget, som blev etta, tvåa, trea, fyra och sexa, men det blev en mycket hedersam femteplats för Poromaa, som därmed blev den bästa åkaren i loppet som inte var norsk. Poromaa var 23 sekunder från en pallplats, men tangerade sitt bästa individuella resultat i ett mästerskap.