VM-SUCCÉN! Ebba Andersson vinner guld och Frida Karlsson silver – svensk dubbel i skiathlon

Sveriges jättesuccé i skid-VM fortsätter.
Ebba Andersson vinner guld i skiathlon – och Frida Karlsson vinner silver.

Sveriges damer fick en fantastisk start på årets VM då det blev en blågul trippel i den inledande sprinten. Jonna Sundling vann guld före Emma Ribom som vann silver, Maja Dahlqvist som vann brons, och Linn Svahn som blev fyra. På lördagen var det dags för Sveriges två kanske största stjärnor, Frida Karlsson och Ebba Andersson, att kliva in årets mästerskap i Planica.

Stora favoriter

Karlsson och Andersson har varit de stora giganterna den här säsongen. Karlsson blev den första svenskan sedan Charlotte Kalla att vinna Tour de Ski – och Ebba Andersson har radat upp förstaplatser och fina resultat, trots att hon varit sjuk och tvingats till ofrivilligt träningsuppehåll.

221126 Ebba Andersson of Sweden after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 26, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Både Frida och Ebba har visat att man kan prestera i VM tidigare, och förhoppningarna var således stora inför deras premiär av årets skidfest. Och direkt när skiathlonen drog igång stod det klart att formen har hållit i sig för de båda superstjärnorna.

Överlägsen vinnare

Frida Karlsson och Ebba Andersson tog direkt täten, och när vi närmade oss halva loppet och skidbyte så hade den svenska duon gjort ett litet ryck, och det var inte många som orkade hänga med då. Ebba Andersson växlade till nya skidor i ledning, tätt före Frida Karlsson. Ebba och Frida skapade sig direkt en jättelucka till övriga åkare – och efter någon kilometer hade dessutom Ebba skapat sig några sekunders försprång till Frida Karlsson.

221126 Frida Karlsson and Ebba Andersson celebrate after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 26, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Med två tredjedelar kvar av loppet ledde Ebba med nästan 20 sekunder – men i en nedförsbacke ramlade Andersson i den lösa snön, och då minskade avståndet mellan de båda svenskorna. Ebba Andersson lyckades dock skaka av sig Karlsson på nytt, och avståndet bara ökade hela vägen fram till mål. Ebba Andersson vann till sist guld med hela 22 sekunders marginal. Frida Karlsson blev tvåa med god marginal och vann silver – och Sverige har nu hela fem medaljer efter bara tre tävlingsdagar i årets VM.

Trea blev norskan Astrid Öyre Slind, som därmed tog sin första VM-medalj som 35-åring(!).