VM-KROSSEN! Sverige knäcker Norge och blir etta, tvåa och trea i sprinten – Jonna Sundling vinner guld

Sveriges fullständiga dominans i sprint fortsätter.
I VM-premiären blev det ett blågult guld, silver och brons.
Jonna Sundling vann guld – efter ett svenskt superdrama.

Sverige har dominerat fullständigt i sprintvärlden under de senaste åren. Åkare som Maja Dahlqvist och Jonna Sundling är alltid med och hotar om medalj, och inför VM så kom dessutom glädjebeskedet att Linn Svahn, efter en lång och tung rehab mot en axelskada, är tillbaka.

Superstart

Då Jonna Sundling var regerande världsmästare så fick Sverige dessutom en extraplats med i årets VM-sprint, och det var inte direkt någon som gjorde bort sig. Johanna Hagström var den svenska som hamnade på sämst placering i kvalet – och då blev hon ändå elva… Samtliga fem svenskar tog sig därmed vidare, och det var bara början på en makalös succétävling.

Jonna Sundling, skidor
230223 Jonna Sundling of Sweden competes in the Women’s Cross Country Skiing Sprint qualification during the FIS Nordic Ski World Championships on February 23, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0516

De svenska stjärnorna valde att förvåna experterna då samtliga valde en varsin kvartsfinal. Och det skulle visa sig bli ett succédrag. Samtliga svenskor – Sundling, Ribom, Dahlqvist, Svahn och Hagström – vann sina kvartsfinaler och tog sig vidare till semifinal. I den första gjorde Jonna Sundling, Emma Ribom och Maja Dahlqvist upp mot det norska guldhoppet Kristine Stavås Skistad, och det blev ett drama.

Stort drama

Jonna Sundling blev trea och Maja Dahlqvist fyra – men loppet var så pass snabbt att tiderna ändå räckte till final. Och trion från den första semifinalen fick även sällskap av Linn Svahn, som vann sin semifinal. I finalen ställdes Ribom, Svahn, Sundling och Dahlqvist mot den norska duon Stavås Skistad och Tiril Udnes Weng – och det blev, precis som väntat, ett superdrama.

Sverige, skidor
221216 Jonna Sundling, Piteå Elit SK, efter damernas sprint final under Ford Smart Energy Cup i skidor den 16 december 2022 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0117

Sverige inledde avvaktande och hamnade snabbt efter Stavås Skistad, som vann sprinttävlingen i världscupen i Frankrike för bara någon vecka sedan. Men Stavås Skistad tappade snabbt på Jonna Sundling, som dominerat fullständigt i stora mästerskap senaste åren. Inför målgång var det fyra svenskor i topp – och det blev då ett stort drama om de avgörande platserna.

Jonna Sundling var till slut snabbast av svenskorna, och hon vann guld före Emma Ribom – och Maja Dahlqvist på tredjeplats. Linn Svahn blev fyra, och samtliga blågula åkare i final kom alltså före Norge.