Utspelet efter Sveriges bästa OS någonsin – pekar ut det som en bluff: "Den bistra sanningen"

Utspelet efter Sveriges bästa OS någonsin – pekar ut det som en bluff: ”Den bistra sanningen”

Sverige vann hela 7 OS-guld och gjorde sitt bästa OS någonsin i Pyeongchang.
Eller?
”Sverige har tappat mark, det är den bistra sanningen”, hävdar GP-krönikören Eric Hilmersson.

Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Frida Hansdotter, André Myhrer, Hanna Öberg, skidskytteherrarna och curlingdamerna skapade Sveriges bästa OS någonsin i Pyeongchang.

Med hela 7 OS-guld och totalt 14 medaljer skrevs svensk idrottshistoria under OS 2018. Men alla är inte helt övertygade om den svenska storsuccén.

En bluff?

För trots sju guld, sex silver och ett brons så var det här inte alls Sveriges bästa OS genom tiderna, hävdar Eric Hilmersson i en krönika på GP. För allt måste sättas in i jämförelse med tidigare olympiska spel.

Hilmersson har räknat på siffrorna och konstaterar nu att det egentligen inte var så värst lyckat. Är allt bara en bluff?
”Vi tar alltså 14 medaljer av sammanlagt 306 här i Sydkorea. Det innebär att 4,6 procent av medaljerna tillfallit Sverige. Var 22:a medalj. Det kan jämföras med 1984 då antalet grenar inte ens var hälften så många, 39 stycken. Då delades följaktligen bara 117 medaljer ut, och åtta av dem gick till svenskar. Med andra ord knep Sverige då 6,8 procent av medaljerna”, skriver Hilmersson.

”Bästa OS: Nej!”

Faktum är att det allra bästa bästa OS var 1948 i St. Moritz. När Sverige tog hela 10 medaljer av totalt 66 möjliga.
”Så kan man då kalla detta för det bästa svenska OS:et någonsin? Nej, det kan man ju inte. Sverige har tappat mark, det är den bistra sanningen, och att SOK:s medaljmål nu överträffats med råge sminkar inte över det faktum att vi behöver betydligt fler chanser för varje medalj i dag än vi gjorde för 30, 50 eller 70 år sedan”, skriver GP-krönikören.

Håller ni med Eric Hilmersson? Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Svenske legendarens vrede efter norska dopingutspelet: ”Inte rent mjöl i påsen”

Attacken efter OS – i ett öppet brev: ”Ni har alla blivit blåsta!”