Trots anklagelserna: Norge får fortsätta med kontroversiella metoden

Norska skidåkare har fått astmamedicin – trots att de är friska.
Och nu har en internationell granskningskommission gett Norge rätt att fortsätta med den kontroversiella metoden, skriver Dagbladet.

I somras avslöjades det att det norska skidlandslaget satt i system att erbjuda friska norska skidåkare astmamedicin. Tidigare i höstas kom nästa avslöjande, då det framkom att även norska juniorer fick astmamedicinen. Andra länder har skarpt kritiserat Norges medicinering av friska åkare.

Men nu får Norge okej för att fortsätta metoden. Norska skidförbundet har låtit en internationell granskningskommission se över användningen och nu har dom gett grönt ljus till Norge.
”Den internationella expertgruppen som håller på att gå igenom den norska medicineringen i längdskidåkningen har inte hittat ett enda allvarligt fackligt fel med hur de norska landslagsläkarna arbetat med åkarnas luftvägsproblem”, skriver Dagbladet.

En som kritiserat den norska metoden är svenske landslagsläkaren Per Andersson.
– Vi tycker inte det hör hemma hos elitidrottare. Det är en metod som vi anser man ska använda för akut behandling av luftvägsproblem, har Andersson sagt enligt Expressen.

Gilla Skidbibeln om du också älskar skidsport.