Tränarens tydliga uppmaning till Stina Nilsson – efter stora succén och nya EM-uttagningen: ”Vill inte att…”

Bättre och bättre resultat och nu uttagen till EM.
Då vill tränaren Johannes Lukas se ”Stina Nilsson”.
– Jag vill inte att hon är så försiktig, säger han till Radiosporten.

Stina Nilsson hade det inledningsvis riktigt tufft i sin internationella skidskyttekarriär. Den svenska storstjärnan var van att hamna riktigt högt upp i reslutatlistorna under sin tid som längdskidåkare, men när hon kom ut på IBU-cupen, i sin nya sport skidskytte, så gick det betydligt tyngre.

Tränarens ord

Svenskan hade i sina första tävlingar mängder med bom, och när hon dessutom inte heller låg i toppen när det kommer till åktid så blev det inte särskilt förvånande att hon inte var i närheten av någon topplacering. I debuten blev hon 99:a(!) – men sedan dess har hon rest sig ordentligt och tagit enorma kliv i resultatlistan.

Stina Nilsson, skidskytte
201029 Stina Nilsson från Svenska Skidskyttelandslaget poserar för porträtt den 29 oktober 2020 i Idre. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0017

Nilsson har sedan debuten blivit bättre för varenda lopp och i fredagens sprint i IBU-cupen hade hon den tredje snabbaste åktiden, då hon slog personbästa och blev 22:a. Belöningen kom även i helgen då det nu står klart att hon får göra sitt första mästerskap i sin nya sport, då hon är uttagen till EM i skidskytte, vilket är en del av IBU-cupen.

– Jag är väldigt positiv till hennes utveckling, och det har jag sagt hela tiden, även efter de dåliga loppen, att alla måste förstå att hon behöver tid. Då menar jag inte bara en-två veckor, utan det kan ta lång tid. Nu har hon äntligen visat vad hon kan med åtminstone tredje bästa åktiden. Det är bara att jobba vidare, och analysera de här första tävlingarna, säger tränaren Johannes Lukas till Radiosporten.

”Vill inte att hon är försiktig”

Johannes Lukas vill fortsatt se en offensiv Stina Nilsson under EM.

– Jag vill se att hon gör vad hon kan, att hon inte är för försiktig och att hon åker som Stina Nilsson ute i spåren, och skjuter med rytm och fart som hon lärt sig på träningarna. Det har hon gjort väldigt bra nu på slutet, och det finns mycket positivt att ta med sig från sista tävlingarna in till EM, säger han.

210114 In this handout photo from the International Biathlon Union Stina Nilsson of Sweden competes in the women’s sprint during the IBU Cup on January 14, 2021 in Arber. Photo: Deubert / IBU / Handout / BILDBYRÅN

Han menar dock inte att Nilsson hittills varit ”för försiktig”.

– Det är svårt, det är en helt annan idrott, det är inte bara längd med vapen, det är en helt annan sak. Det behövs tid att komma in i att tävla, och nu känns det som hon är bättre igång.

LÄS MER: Therese Johaugs grova skämt mot 19-åriga landslagskollegan: ”Höll på att börja gråta”

Få våra nyhetsbrev!