SVT-profilens enorma kritik – efter stora svenska skidfiaskot: ”Han bär ansvaret”

SVT-profilens enorma kritik – efter stora svenska skidfiaskot: ”Han bär ansvaret”

Sverige vallade bort sig igen.
Nu rasar Anders Blomquist – och pekar ut en person som ansvarig.
– Jag tycker inte att han tagit det, säger SVT-profilen till Aftonbladet.

Med supertalanger som Frida Karlsson och Ebba Andersson, och med etablerade världsstjärnor som Charlotte Kalla och Stina Nilsson, så var förhoppningarna på en svensk supersäsong ute i spåren höga. Men säsongen hittills har blivit ett misslyckande.

Stora kaoset

Norge har totalt dominerat på damsidan – och på herrsidan har Sverige inte ens varit nära några topplaceringar. På torsdagen, i långköraren i det norska fjället, kom Ebba Andersson fyra och var ännu en gång mycket besviken på de svenska vallarna, någonting som upprepat sig flera gånger under säsongen.

Frida Karlsson, Sverige
200215 Frida Karlsson of Sweden looks dejected after the women’s 10 km freestyle during the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_507

Nu menar Anders Blomquist, expert i SVT, att vallakaoset beror på ett än större problem. Inför säsongen var det kaos organisationsmässigt – då en ny vallachef anställdes sent, och då längdchefen Jonas Peterson fick lämna sitt uppdrag efter bara fem månader.

”Han bär ansvaret”

Det är anledningen till Sveriges problem i spåren just nu, säger Blomquist till Aftonbladet.

– Jag tycker att det sista året blivit fel på fel. Det drabbar alla, det drabbar utvecklingen av svensk skidåkning, som jag tycker står still det här året med de här tillfälliga lösningarna. Det drabbar uppbyggnaden av vallateamet, det är ett kaos överhuvudtaget, menar han.

Foto: Bildbyrån

Och Blomquist pekar ut en person som ansvarig: Ola Strömberg, som är förbundsdirektör och tillförordnad längdchef.

– Jag tycker att Strömberg har ett jäkla stort ansvar. Jonas gick in och försökte skapa en ny struktur och då gick han (Ola Strömberg) in och skeppar i väg honom så han har ett jättestort ansvar, säger han, och fortsätter:

– Jag tycker inte att han har tagit det ansvaret.

Svaret på kritiken

Ola Strömberg slår dock tillbaka.

– Det tror jag inte, vi hade ett vallateam på plats långt före sommaren och det är delvis samma som varit sammansvetsat. Igen tror jag att Anders inte vet vad som hänt internt, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!