SVT-expertens tydliga kritik – efter norska förslaget som splittrar skidvärlden: ”Måste tävla på lika villkor”

SVT-expertens tydliga kritik – efter norska förslaget som splittrar skidvärlden: ”Måste tävla på lika villkor”

Ett förslag i Norge skapar rejäla splittringar inom skidvärlden.
SVT-experten Anders Blomquist är kritisk.
– Jag tycker om det grundläggande med att man tävlar på lika villkor, säger han.

De senaste åren har skräckrapporter kommit från mindre skidnationer om att utvecklingen är påväg åt helt fel håll. Många lyfter fram Norge och Sveriges totala dominans som en faktor till att åkarna blir färre och färre, och pengarna likaså, från de traditionellt mindre nationerna.

Kritiken mot förslaget

Därför kom ett förslag från en norsk företagsledare i veckan, som gällde att det borde skapas sponsrade team i världscupen, snarare än landslag. Det skulle betyda att åkarna inte tävlar för sitt land under helgerna, utan i stället för ett företagsägt stall, likt så som det fungerar i cyklingens värld, vilket faktiskt lett till en utveckling av sporten.

200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Anders Blomquist, mångårig expert på SVT, är inte säker på att det är ett företag som kommer att gynna skidvärlden.

– Det är lite beroende hur man ser på idrott. Jag tycker om det grundläggande med att man tävlar på lika villkor. Det är tjusningen för mig. När näringslivet och det kommersiella tar sig in i sporten kan det driva en utveckling, men det kan också leda till att åkare tas med för andra intressen. Det tycker inte jag är så kul, säger Blomquist till Aftonbladet.

”Ser inga fördelar”

Hans kollega, Jacob Hård, menar att sponsorägda stall kan leda till vissa problem med identifikationen när man tittar på, men han ser även fördelar.

– Åkare från länder med små resurser kan hamna i en miljö där de får en bättre uppbackning, det kan vara en fördel för enskilda individer. Det skulle kunna bygga intresse i ”cykelländer” som är lite mer vana vid det här med team, säger Hård.

Therese Johaug, skidor
210302 Frida Karlsson of Sweden celebrates behind Therese Johaug of Norway after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0090

Men en som är starkt kritisk mot det hela är Sven-Åke Lundbäck, svensk skidlegendar med flera stora mästerskapsguld på meritlistan. Han ser inte direkt positivt på förslaget…

– Jag ser inga fördelar med detta. Inte mer än för åkarna som kanske kan tjäna mer pengar, säger han.

LÄS MER: BOMBEN: Therese Johaugs nya satsning – kan nu tävla i sommarens OS(!): ”Dykt upp en chans…”

Få våra nyhetsbrev!