SVT-expertens tårar efter bilderna på Frida Karlsson: ”Då börjar jag gråta”

Dags för skid-VM 2021 i tyska Oberstdorf.
Inför mästerskapet minns SVT-experten Johanna Ojala tillbaka till tårarna för Frida Karlsson.
– När jag ser att hon börjar gråta, då börjar jag gråta, säger Ojala till lokaltidningen ÖP. 

Skid-VM 2021 blir Frida Karlssons andra världsmästerskap i karriären. Det första i Seefeld 2019 slutade i stor succé för den unga svenskan med VM-guld, VM-silver och VM-brons.

Oro för Frida

Uppladdningen inför VM i tyska Oberstdorf har inte varit helt optimal för 21-åringen då en stor oro växt för henne. Formen har varit sviktande och det kom även uppgifter om att Karlsson visat nya tecken på att vara övertränad.

Frida Karlsson, skidor
210223 Frida Karlsson of Sweden poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team during of the FIS Nordic Ski World Championships on February 23, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0075

Uppgifter som dock Frida Karlsson kraftigt dementerat senaste tiden. Istället har hon ökat belastningen och tränat hårdare inför skid-VM för att vara fullt redo för mästerskapet.

GUIDE: Allt du behöver veta om skid-VM 2021: TV-tider, komplett schema och resultat

Ojalas tårar

Återigen är det norska skiddrottningen Therese Johaug som ska slås för att kunna vinna guld i distanstävlingarna. Vid senaste VM när Karlsson tog ett imponerande VM-silver var det bara Johaug som hon hade framför sig.

Johanna Ojala, skidor
171118 Johanna Ojala poserar för ett porträtt i SVT:s Vinterstudion den 18 november 2017 i Gällivare. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_207

SVT-experten Johanna Ojala minns verkligen tillbaka till bilderna på en 19-årig Frida som klev upp på pallen för att ta emot sin första individuella VM-medalj i karriären. 
– När hon ska gå in på blomstercermonin kommer det en bild på henne där jag tror att hon fattar att hon har tagit ett silver, och börjar torkar tårarna. Vi pratar till de bilderna (i Vinterstudion) och när jag ser att hon börjar gråta, då börjar jag gråta. Det är ett sånt himla häftigt ögonblick för mig. Just den bilden har verkligen fastnat på mig, säger Ojala till lokaltidningen Östersunds-Posten.

Hyllar Stina

Men Ojala kommer också ihåg ett annat starkt minne från skid-VM 2019. För det vara inte bara Karlsson som imponerade rejält, även Stina Nilsson stod för ett urstarkt mästerskap som skulle visa sig bli hennes allra sista skid-VM.

Där svenskan kom tillbaka efter en tuff skadeperiod och vann 2 VM-guld och 1 VM-silver.
– Ja, det där… Hon är häftig Stina. Hon var så bestämd och gjorde allt. Det är ju lite av ett maniskt beteende hon har, ett maniskt drag. Men det är ju ett fantastiskt drag att ha i såna lägen, säger Ojala i intervjun.

Redan på torsdag börjar skid-VM 2021 i tyska Oberstdorf. När världens bästa skidåkare gör upp i sprint under VM-premiären.

Dela artikeln om du också längtar efter skid-VM 2021! Hur många medaljer tror du Sverige tar i år?

LÄS MER: Norska stjärnans jättesågning av svenskorna inför skid-VM: ”Inte bra… Nybörjarmisstag!”

Få våra nyhetsbrev!