SVT-expertens härliga utspel om Charlotte Kalla – efter nya beskedet om karriären: ”Hon har visat det förut”

SVT-expertens härliga utspel om Charlotte Kalla – efter nya beskedet om karriären: ”Hon har visat det förut”

Charlotte Kalla fortsätter sin karriär – och satsar mot OS.
Då jublar SVT-experten Anders Blomquist.
– Hon har visat förr att hon kan göra det nästan ingen tror att hon kan, säger han.

Charlotte Kalla meddelade under torsdagen att hon fortsätter sin karriär inom längdskidåkning, med en tydlig satsning mot OS i Tokyo nästa år. Beslutet har inte varit helt självklart med tanke på den säsong som Kalla haft, då hon stundtals kritiserats och ifrågasatts rejält, och hon har dessutom varit fåordig om hur hon känner om en fortsatt satsning.

Underbara utspelet

Men i går kom alltså beskedet att det blir ytterligare ett år, och om bara några veckor drar Kalla igång ännu en försäsong. Kalla är kanske inte den främsta åkaren rent sportsligt, sett till resultat under de senaste säsongerna, då åkare som Ebba Andersson och Frida Karlsson ofta gått i mål betydligt snabbare, men Charlotte hyllas ständigt för vad hennes erfarenhet betyder för de övriga i laget, och hon har under säsongen visat att hon vid sina bästa stunder fortfarande kan prestera i den absoluta världstoppen.

Charlotte Kalla, skidor
190228 Charlotte Kalla of Sweden and Frida Karlsson of Sweden celebrates after women’s 4 x 5km relay during the FIS Nordic World Ski Championships on February 28, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 87902

Och en som är riktigt glad över beskedet om Kallas framtid är SVT-experten Anders Blomquist, som i ett klipp på SVT nu kommer med ett underbart utspel menar att Kalla faktiskt kan hota om medaljer på OS nästa år.

– I den ålder och det läge i karriären som Charlotte är… Om hon kan bibehålla sin höga nivå kan hon på sina allra bästa dagar vara med och slåss om medaljerna. Det skulle vara väldigt kul att se, säger Anders Blomquist.

”Har visat det förr”

Blomquist menar att Kalla har en tendens att prestera som bäst när det gäller som mest – och OS är ett tydligt exempel på det.

– OS har varit hennes allra starkaste gren. Har ju varit fantastisk där, och OS har varit något alldeles extra. Så jag ser fram emot kryddan att Charlotte satsar mot ett OS till. Hon har visat förr att hon kan göra det nästan ingen tror att hon kan, säger ”Blomman”.

200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Skulle Charlotte Kalla tas ut till den svenska OS-truppen nästa år så skulle det bli hennes fjärde olympiska spel i karriären. Tidigare, under tre OS, har det blivit hela tre guld och sex silver. Hon kommer dock från en tuff säsong där hon fick många veckor förstörda av covid-19, och när hon väl var tillbaka så blandade och gav hon ordentligt, samtidigt som hon haft stora problem med en krånglande rygg. I VM visade hon dock klass med flera topprestationer, som dock inte räckte till någon medalj.

LSÄ MER: Starka reaktionerna när Ryssland chockar alla med nya, kontroversiella kläderna: ”Är det inte förbjudet?”

Få våra nyhetsbrev!