SVT-expertens förklaring – därför är svenska skidskyttar så bra just nu: ”Är otroligt viktigt”

Svenskt skidskytte har fått en drömstart i år.
SVT-experten Helena Ekholm har lyckats sätta fingret på varför det går så bra.
– Det är otroligt viktigt för självförtroendet och tryggheten, säger hon till SVT Sport.

Säsongsinledningen av världscupen i skidskytte har varit en enda stor blågul jubelfest. Våra svenska skidskyttar har överträffat alla förväntningar och fått till en mäktig drömstart på säsongen.

Blågul succé

På 10 tävlingar i finska Kontiolahti har svenskarna lyckats ta hela 10 pallplaceringar. Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson har slagit till med värlscupvinster och åkare som Elvira Öberg, Johanna Skottheim och Martin Ponsiluoma har tagit enorma kliv och tagit överraskande pallplaceringar.

Hanna Öberg, skidskytte
191130 Sebastian Samuelsson and Hanna Öberg of Sweden celebrates after victory in the Single Mixed Relay during the IBU World Cup Biathlon on November 30, 2019 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Även i stafetterna har svenska landslaget visat vilken otrolig bredd det finns genom att damerna vann första stafetten i världscupen på hela 10 år och herrarna tog en mycket fin andraplats. Det ser verkligen oerhört lovande ut inför resten av vintern.

Ekholms ord

Varför ser det då så himla bra ut för svensk skidskytte just nu? När SVT-experten Helena Ekholm får ge sig på en förklaring till svenska framgången är det framförallt tre nycklar som hon listar.
– Förtroende tidigt. Tjejerna som vi nu ser i världscupen är unga men har gjort många år. De plockades in i landslaget tidigt och har fått förtroende att tävla och växa in i den här rollen. Att vara med, känna på hetluften och sedan växa in i det successivt. Det är otroligt viktigt för självförtroendet och tryggheten att känna: ”Jag behöver inte prestera idag, utan jag får även chansen imorgon”, säger förre skidskytten till SVT Sport.

Helena Ekholm, skidskytte
200407 Helena Ekholm, Svt Sport under en presskonferens med Svenska skidskytteförbundet den 7 April 2020 i Östersund Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Den andra faktorn är Hanna Öbergs ikoniska OS-guld 2018 som satte ribban för svenskt skidskyttes framtid. 
– När Hanna vann OS-guldet i Pyeongchang så tror jag att de andra tjejerna fick ordentligt med självförtroende och började tro mer på sig själva: ”Kan hon, så kan jag. Jag har tränat tillsammans med henne och vet att jag kan hänga med”. Det tror jag är väldigt viktigt att dom fick den här känslan, säger Ekholm till sportsajten.

”Otroligt tajta”

Den sista nyckeln till framgången är landslagets otroliga sammanhållning. Glädjen och stöttningen som finns bland åkarna betyder enormt mycket för prestationerna.
– Vi ser att de svenska tjejerna är otroligt tajta . De tränar tillsammans varenda dag, de bor på samma ställe allihop och de har en härlig känsla i laget. De är också väldigt snabba med att hylla varandra och även att hylla dom som inte får plats i ett stafettlag. De har en fantastisk sammanhållning som jag tror gör att alla känner sig väldigt harmoniska och tillfreds, säger Ekholm.

Nästa världscuphelg börjar redan på fredag i Hochfilzen, Österrike.

LÄS MER: Stjärnans oväntade bortförklaring – till att Hanna Öberg stoppade en norsk trippel: ”Vi skyller på honom”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!