SVT-expertens dom om Charlotte Kalla – och hennes chans till en OS-plats: ”Det är svårare nu”

Charlotte Kalla har en förmåga att vara bäst när det gäller. Och det måste 34-åringen plocka fram för att säkra en OS-plats – men konkurrensen är stenhård.
– Den här gången är det svårare tror jag, säger Mathias Fredriksson.

Den svenska skidikonen kämpar stenhårt för att pricka formen och således belönas med en plats i den svenska OS-truppen. Landslagschefen Anders Byström har tidigare sagt att det räcker med ett bra resultat i pågående Tour de Ski för att Kalla ska få åka med till Kina.

Behöver studsa tillbaka

När den anrika tävlingen drog igång under tisdagsmorgonen fick Charlotte Kalla en sämre start. Hon tog sig inte vidare från sprintkvalet, och var flera sekunder ifrån ett avancemang.

Det är däremot inte där Charlotte Kalla har sina styrkor. Det är i distansloppen 34-åringen behöver visa att hon har nivån som håller, när tre platser återstår i den svenska längdtruppen.

Charlotte Kalla, skidor
200214 Charlotte Kalla of Sweden is being interviewed during a press meeting ahead of the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_506

Trots den tunga starten i Tour de Ski, och på säsongen generellt, har Kalla tidigare visat att hon kan studsa tillbaka och verkligen vara bäst när det gäller.

– Stora idrottare har den förmågan. Det är en sak att bara vinna och vinna. Men kunna vinna och sedan ha något år då det går sämre och kunna analysera läget. Göra förändringar och komma tillbaka ännu starkare. Det tycker jag att Charlotte Kalla gjort flera gånger, säger experten Mathias Fredriksson i SVT.

”Svårare nu”

Den stora frågan är däremot om Charlotte Kalla kommer att kunna hitta tillbaka till sin bästa dagar som längdåkare. Mathias Fredriksson tror det, men att det ändå inte kan räcka.

– Det kan hon säkert göra. Den här gången är det svårare tror jag, men absolut har hon möjlighet att ta en plats i OS-truppen, säger han.

191231 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s 10 km free technique interval start during Tour de Ski on December 31, 2019 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Det återstår tre platser i den svenska OS-truppen, och det är hård kamp om platserna. Andra heta kandidater att knipa en plats är Johanna Hagström, Anna Dyvik och Calle Halfvarsson som heller inte blivit uttagna ännu.

LÄS MER: Charlotte Kallas fina ord till lagkamraterna – tror på efterlängtad svensk succé: ”Det är på tiden…”

Få våra nyhetsbrev!