SVT-experten Helena Ekholms kritik efter nya fiaskot – därför floppade Sverige: ”Jag önskar att vi hade…”

Sverige lyckades inte försvara stafettguldet från 2018.
Helena Ekholm menar att konkurrensen är alldeles för svag i herrtruppen.
– Jag önskar vi hade samma konkurrens som i damlaget, menar hon.

Sverige åkte till herrarnas stafetten som regererande OS-mästare. Trots det var förväntningar inte så höga. Det har varit ett tungt mästerskap hittills, och de svenska herrarna har inte varit nära en pallplats i de individuella loppen.

Svenska mardrömmen

Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson har förvisso en 5:e och 6:e placering, men långt ifrån en medalj. Lagkamraterna Jesper Nelin och Peppe Femling, som gjorde den förstnämnde duon sällskap i herrarnas stafett, har inga slutplaceringar att skryta med från de tidigare OS-loppen.

Under mästerskapet i Kina har Jesper Nelin tagit den bästa slutplacering duon emellan, en 31:a plats från herrarnas jaktstart.

Helena Ekholm, skidskytte
200407 Helena Ekholm, Svt Sport under en presskonferens med Svenska skidskytteförbundet den 7 April 2020 i Östersund Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Men Peppe Femling stod för sin bästa insats under OS hittills, och åkte in på en sjätteplats till första växlingen och 37 sekunder upp till guldet. Sedan blev det en riktig mardröm för Jesper Nelin och Sverige.

29-åringen fick ingenting att stämma under det skyttet, och bommade totalt skott fem(!) skott och tilldelades straffrundor. När Nelin åkte in och växlade över till Martin Ponsiluoma var Sverige på en tiondeplats, över två minuter upp till guldet som var utom räckhåll.

”Där måste du leverera…”

Sverige slutade till sist på en femteplats efter en bra avslutning från både Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson, som åkte sistasträckan. Men nivån mellan Sveriges skidskyttar är alldeles för stor, och det finns inga andra åkare som är med och konkurrerar om stafettplatserna.

Jämfört med Sveriges damer där konkurrensen om de fyra stafettplatserna är mördande. SVT-experten Helena Ekholm tror att det är den stora anledningen till varför det gått sämre för herrarna

220213 Martin Ponsiluoma and Sebastian Samuelsson of Sweden after competing in men’s biathlon 12,5 km pursuit during day 9 of the 2022 Winter Olympics on February 13, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

– Jag önskar att vi hade samma konkurrens om stafettplatserna som i damlaget. Där måste du leverera för att inte riskera att bli utbytt. Herrarna kanske blir lite för säkra på sin plats, skriver hon i SVT Sports livechatt under loppet.

Norge tog till sist guldet i herrarnas stafett efter ett jättedrama. ROC var i överlägsen ledning till det allra sista skyttet, men sköt bort sig fullständigt och åkte på två(!) straffrundor.

LÄS MER: Svensk flopp i herrarnas stafett – långt från pallen efter fiaskoskytte: ”Det är så jävla jobbigt”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!