SVT-experten Björn Ferry slår tillbaka mot Norge – efter hårda utspelet om Elvira Öberg: ”Det är bara det som räknas”

Norge manade på Elvira Öberg att avsluta säsongen.
Nu slår Björn Ferry tillbaka.
– Det är bara en sak som räknas, säger SVT-experten.

Säsongen såg fantastisk ut för Elvira Öberg. Hon gick in till VM som en av de största medaljkandidaterna i varje distans, och låg dessutom på en strålande andraplats i kampen om den totala världscupen. Men sen kom sjukdomen.

Slår tillbaka mot Norge

Elvira Öberg blev förkyld mitt under VM, missade flera lopp, men kom tillbaka lagom till damernas stafett. Men hon kände inte igen kroppen, och efter världscuptävlingarna som följt efter VM har hon inte känts igen alls. De dåliga resultaten har lagts på rad – och det fick Norge att komma med ett utspel om henne. Man menade att hon borde avsluta säsongen direkt, och i stället fokusera på att bli frisk till nästa säsong.

230312 Elvira Öberg of Sweden after competing in the women’s mass start during the IBU World Cup on March 12, 2023 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Men Björn Ferry, expert på SVT, håller inte med. Nu slår han tillbaka mot orden i Norge, och menar att Elvira gör rätt som fortsätter.

– Hon är nu nere på fjärde plats men kan hon göra en bra vecka i Oslo så finns ju fortfarande chansen att komma upp topp tre och det är ju en stor sak, säger han, och fortsätter:

– Hon tävlar i den här världscupen och det är det som är statiskt, det som räknas. De har höga mål, sponsorerna förväntar sig att de är med. Förbundet väntar sig att de är med, tv-tittarna – allihopa. Så det är en ganska stor press på att tävla. Det är hennes jobb. Så det är helt upp till Elvira om hon ska tävla eller inte och hon känner sin kropp så pass bra så hon vet vad som är det rätta att göra. Och det är ju bara en vecka kvar så jag tror Elvira kommer köra på.

LÄS MER: Chockbeskedet i Norge får alla att häpna – storstjärnan avslutar karriären vid bara 32 års ålder: ”Den största någonsin”

“Om man ska vara efterklok…”

Björn Ferry menar dock att Elvira borde tänkt annorlunda. 

– Om man ska vara efterklok så borde Elvira stått över stafetten på VM och åkt hem i stället, och sen även stått över Nove Mesto-tävlingarna i Tjeckien, och fokuserat på att komma tillbaka till tävlingarna hemma i Östersund. Men nu åkte hon, sjukdomen tog ju om, så det har inte alls blivit som hon hade tänkt sig.

230311 Elvira Öberg of Sweden competes in the Women’s Relay during the IBU World Cup on March 11, 2023 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Björn Ferry tror inte heller att det kommer att påverka henne nämnvärt framåt. Men det finns extremfall.

– Att komma tillbaka efter en sån här förkylning… Ibland går det fort, och i Elviras fall är det uppenbart att hon är långt, långt, långt från sin toppnivå. Och det är svårt att veta: Vad är rätt att göra? För den 1 maj börjar träningen om igen, och då gäller det att vara redo att träna hårt igen. Jag tror att hon kommer vara det även om hon tävlar kommande vecka i Oslo. Men det finns exempel på de som inte kommer igen på ett helt år, för att de tar fel beslut i slutet av en säsong.

LÄS MER: Jättevändningen: Därför lämnar Frida Karlsson Norge omedelbart – landslagets förklaring