SVT-experten Anders Blomquist lyrisk över svenska succén: "En av de största dagarna i svensk skidåkning"

SVT-experten Anders Blomquist lyrisk över svenska succén: ”En av de största dagarna i svensk skidåkning”

OS-guld till Jonna Sundling och silver till Maja Dahlqvist.
En prestation som går rakt in i de svenska historieböckerna.
– En av de största dagarna i svensk skidåkning, säger Anders Blomquist.

Sverige hade flera stycken guldfavoriter i damernas sprint i längdskidåkning. Maja Dahlqvist har varit en sensation den här säsongen och vunnit samtliga världscupstävlingar hon blivit uttagen till. Men inför det nya tävlingsåret var Jonna Sundling, i Linn Svahns frånvaro, det stora svenska medaljhoppet inför den viktiga OS-säsongen.

Jonna Sundlings makalösa kross

Men i stället blev det den värsta tänkbara säsongsstarten för Jonna Sundling som skadade sig olyckligt i Sverige-premiären. Hon missade över en månad i spåren men återvände med besked.

I sin comeback tog Sundling en andraplacering, bakom Maja Dahlqvist, i Dresden i mitten av december. Ett enormt styrkebesked inför det stundande OS – där hon la i allra högsta växel.

141122 Kommentator Anders Blomquist i SVT:s Vinterstudio den 22 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57510

27-åringen var totalt överlägsen från prologen till semifinal och vann samtliga av sina lopp fram till avgörandet. Men det stannade inte där. I finalen la svenskan in en växel man inte trodde fanns och tog i storslagen stil OS-guldet – med nästan tre(!) sekunder ner till tvåan Maja Dahlqvist.

– Det är en helt underbar sprint, säger Anders Blomquist i SVT:s sändning efter finalen.

Han fortsätter:

– Jag är väldigt imponerad av Jonna Sundling. Hon är helt överlägsen och det här är en av de största dagarna i svensk skidåkning.

Första gången på 36 år

Det har gått 36 år sedan Sverige stod både etta och tvåa i pallen på en OS-tävling. Då var Thomas Wassberg strået vassare än Gunde Svahn i Sarajevo 1984.

– Det är väldigt få gånger vi har upplevt ett svenskt guld och silver. Att svenska damerna gör det i modern tid är svårt att sätta i ett sammanhang. Det här kommer vi att minnas väldigt länge, säger Anders Blomquist.

220208 Maja Dahlqvist and Jonna Sundling of Sweden celebrate after women’s cross-country skiing sprint final during day 4 of the 2022 Winter Olympics on February 8, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Svenskkollegan Maja Dahlqvist låg länge i rygg på Jonna Sundling men orkade inte hänga på den svenska OS-guldmedaljören. Men även hon stod för en stor bragd som trots märkbart trötta ben höll amerikanskan Jessie Diggins bakom sig och knep silvret.

– På det sättet Maja Dahlqvist krigar sig till silvret. Hon har en enorm press på sig och förväntningarna på henne är höga. Hon krigar på med tokstumma ben och det är oerhört imponerade, säger Blomquist.

LÄS MER: OS-guld till Jonna Sundling och silver till Maja Dahlqvist – svensk jättesuccé i sprinten

Få våra nyhetsbrev!