Sveriges stora förvåning av Norges tydliga svar på tal – som överraskade alla: ”Väldigt förvånande”

Svenska skidlandslaget har imponerat stort på damsidan i år.
Men frågan är om inte Norge har imponerat ännu mer med tanke på förutsättningarna inför.
– Det är väldigt förvånande, erkänner svenska skidexperten Teodor Peterson för Dagbladet.

Inför skidsäsongen var det inte många som pratade om de norska damerna utan betydligt mer hyllade de svenska skidstjärnorna på damsidan. Många förväntade sig att tomrummet efter skiddrottningen Therese Johaug skulle bli oerhört kännbart.

Norges succé

Men så blev det verkligen inte nu när vi summerar den internationella tävlingssäsongen. Norska damerna överträffade alla förväntningar och vann VM-guld på stafetten i Planica nyligen tog de även hem nationscupen före Sverige och Tiril Udnes Weng vann den totala världscupen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Norge, världscupen
230302 Anne Kjersti Kalvå, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Slind Øyre and Tiril Udnes Weng of Norway celebrate after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0530

Utöver det har även åkare som Kristine Stavås Skistad och Anne Kjersti Kalvå imponerat stort under säsongen med fina insatser på världscupen. När Sverige stolt slagit sig för bröstet över att ha världens bästa landslag på damsidan så är det faktiskt Norge som har imponerat mest den här säsongen sett till förväntningarna.

LÄS MER: Frida Karlssons helsköna känga till herrarna i landslaget – efter chocken på vilda festen: ”Det var helt sjukt!”

Hyllar Norge

Svenske experten och tidigare landslagsåkaren Teodor Peterson oroar sig nu för ett möjligt tronskifte i längdskidåkningen.
– Norge har den bredaste truppen just nu, med många som kan göra det bra. Norge vann stafetten och nationscupen, men Sverige vann flest guld i VM. Sverige har de största stjärnorna och den högsta toppnivån. Totalt sett tycker jag att det är helt jämnt mellan Norge och Sverige på damsidan nu, säger Peterson till norska tidningen Dagbladet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, skidor
230304 Ebba Andersson of Sweden (gold) and Frida Karlsson of Sweden (bronze) celebrate on the podium after the Women’s Cross Country Skiing 30 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0533

Peterson, som jobbar för svenska tv-kanalen Viaplay, är faktiskt enormt förvånad över Norges svar på tal efter Johaugs avsked. Det här trodde han verkligen inte.
– Jag förväntade mig inte så mycket av Norge inför säsongen. Kanske några pallplatser, från Heidi Weng eller… Ja, det var egentligen bara hon som vi trodde skulle göra upp om pallplatserna. Utan Therese Johaug och Maiken Caspersen Falla såg det väldigt tunt ut för Norge. Men det är så många andra som har lyckats ta steget, säger 34-åringen i intervjun.
– Norges tjejer har överraskat och imponerat mest. De har fyllt tomrummet efter Johaug mästerligt. Vi hade förväntat oss att Sverige skulle vara bra. Men att Norge skulle klara sig så bra är förvånande.

LÄS MER: Nya förklaringen till stora mysteriet om Elvira Öbergs oväntade problem: ”Vi misstänker att…”

Hyllar Sverige

Teodor Peterson tog fyra individuella världscupsegrar under sin skidkarriär och har varit med hela säsongen som tv-expert under sändningarna av världscupen och skid-VM. Vid sidan av att han är rejält imponerad av norska damerna så ser han fram emot kommande säsong och den stora sprintuppgörelsen mellan Jonna Sundling och Stavås Skistad.
– Det är en riktigt häftig duell. De svenska stjärnorna har äntligen fått en utmanare som verkligen ger dem kamp i Stavås Skistad. Hon och Jonna har olika styrkor och är olika typer av löpare. Det är riktigt häftigt att se de två slåss mot varandra och det är väldigt bra för sporten, säger Peterson till norska tidningen.
– Det är inte bra om det är trippelsvenskar i sprintarna hela tiden. Mer spännande är det med Skistad i mixen, tillsammans med Nadine Fähndrich.

Även tidigare norske storstjärnan Martin Johnsrud Sundby, i dag tv-expert hos norska Viaplay, är imponerad av vad Norges skiddamer uträttat under säsongen. Men han håller ändå fortfarande Sverige som världens bästa landslag på damsidan.
– Sverige ligger längre fram vad gäller toppnivån när de har alla löpare i sin bästa form, men det har inte hänt så ofta den här vintern, säger Sundby och menar att storstjärnorna Ebba Andersson, Frida Karlsson och tidigare nämnda Sundling saknats i flera världscuplopp den här säsongen.

Vilket är världens bästa skidlandslag på damsidan? Dela artikeln och säg din åsikt!