Sverige chanslöst i stafetten – efter 12(!) bom av Öberg och Samuelsson

Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg har prickat åkformen.

Förmågan att pricka tavlan är inte lika god. Den är snudd på usel.

Då är det svårt att ta medaljer i ett VM.

Svenskarna sköt bort sig i singelmixedstafetten. Frankrike vann före Italien och Norge och en bra bit efter spurtade Öberg in som fyra.

Sebastian Samuelsson hamnade snabbt i trubbel i det stående skyttet. Han brände två skott och behövde ladda samtliga sina tre extraskott. Han slapp ge sig ut på en straffrunda, men lämnade vallen som 15:e åkare.

Och med knappa halvminuten upp till ledande Norge.

Hanna Öberg brände tre skott, men närmade sig toppen. Medaljchansen fanns kvar, om än liten.

Hade häng på Italien

Den såg ut att försvinna helt när Samuelsson inte kunde göra sig kvitt sitt svaga skytte. Men fem snabba träffar vid det sista besöket på vallen skickade ut Hanna Öberg som sjua, med 27 sekunder upp till Italien på bronsplats.

Hon hade en bom i sista liggande, men knappade in sju sekunder på Italien. Avståndet sjönk stadigt fram till det stående, sista skyttet.

Där brände Öberg alla sina extraskott och möjligheten att nå prispallen var borta.

Öberg och Samuelsson har länge varit ett strävsamt och pålitligt gammalt par när det kommer till singelmixedstafetten i VM-sammanhang.

2019 och 2021 fick de varsin bronsmedalj om halsen. 2020 och 2023 missade de precis prispallen.

Bara en medalj hittills

Landslagstränaren Johannes Lukas fann ingen anledning att spräcka paret i Nove Mesto.

Samuelsson åkte fort men hade något missat skott för mycket i torsdagens distanslopp. Det räckte för att Lukas skulle ge honom chansen på nytt.

Öberg och Samuelsson kunde också luta sig mot att de vann säsongens inför VM enda singelmixedstafett, i Östersund i världscuppremiären.

Men Samuelssons och Öbergs problem med bössan tog de med sig in i stafetten – och inför helgens sista tävlingar står de svenska skidskyttarna med blott en tagen medalj, det inledande bronset i mixedstafetten.