Svenskstjärnans stora ilska – slår tillbaka efter ryska attacken mot Sverige: ”Att ha mage till sån arrogans…”

Ryssland gick till attack mot Sverige.
Nu svarar Jens Burman.
– Att ens ha mage till att vara så arrogant…, säger svenskstjärnan.

Maja Dahlqvist och Linn Svahn gick tidigare i veckan ut med beskedet att det är aktuellt för stjärnduon att bojkotta VM om Ryssland tillåts att delta. De senaste veckorna har allt mer tytt på att ryska idrottare tillåts tillbaka i tävlingar världen över, detta trots att kriget med Ukraina är långt ifrån över. Många skidstjärnor har öppnat för att bojkotta, men det svenska utspelet tycks ha svidit för Ryssland.

Slår nu tillbaka

Den ryska skidpampen Jelena Välbe var nämligen inte sen på att svara på Dahlqvists och Svahns hot – med en tydlig attack.

– Det är ingenting att bry sig om. Låt dem bojkotta! Mästerskapet mister all attraktion utan oss, sa hon, och fick stöttning av OS-hjälten Alexander Legkov.

– Låt Svahn och Dahlqvist stanna hemma, det är inga problem. Det viktigaste är att våra åkare får konkurrens, sa han.

220324 Jens Burman, Åsarna IK, tävlar i herrarnas 30km masstart under dag 2 av SM-veckan den 24 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Men de ryska utspelet får inte svenskarna att rygga tillbaka. Jonna Sundling har även hon meddelat att hon är beredd att bojkotta VM, och nu slår även Jens Burman tillbaka mot Jelena Välbe.

– Det är ganska starkt av dem att att ha mage till att vara så arroganta. Jag tycker inte att de ska få vara med och tävla, och man måste sätta ner foten och markera mot Ryssland, även om det är lite synd om utövarna. Kriget är inte deras fel, säger Burman till norska Nettavisen.

LÄS MER: Jonna Sundlings stenhårda svar – hotar att bojkotta skid-VM: ”Det känns väldigt tråkigt”

”En tydlig markering”

Under våren stoppades ryska åkare från världscupen, och det tycker Burman är bra. Han tycker att de ryska åkarna bör stoppas inte bara från VM, utan under hela kommande säsong.

– Det är utövarna som straffas, men man bör likväl göra en tydlig markering. Jag tycker att inte att de borde vara med i världscupen och göra propaganda för sitt hemland, säger Burman.

221011 Jens Burman under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 11 oktober 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Samtidigt menar Jens Burman att man ska ta allting som kommer från ryskt håll med en nypa salt.

– Man vet inte hur mycket de vet om kriget, med den propagandan som Ryssland har. Det kan hända att de blir tvungna att säga vissa saker, det vet vi ju inte, så man ska vara försiktig med att kritisera dem för mycket. Man vet inte vem som har sagt till dem vad de ska säga, och hur mycket de vet. Men ja, jag tycker inte Fis ska tillåta ryskt deltagande i vinter, säger han.

LÄS MER: Therese Johaugs chockbesked – som öppnar för oväntade comebacken: ”Det är ju inte olagligt”