Svenske skidtalangen förlamad efter olycka: ”När jag vaknade fungerade inte mina ben”

Den svenske längdskidåkaren Erik Axelsson har blivit förlamad. 
För drygt en månad sedan kraschade 24-åringen i en cykelolycka.
Nu berättar han för SportExpressen för första gången om sitt nya liv.

Den 24-årige skidtalangen Erik Axelsson studerar och tävlar sedan fyra år tillbaka på Montana State University. Nästa läsår skulle bli det sista för längdskidåkaren och under sommaren har han varit hemma i Sverige och tränat.

Var med om cykelolycka

Under ett träningspass hemma i Sverige inträffade olyckan. Axelsson, som 2014 slutade elva på 10 kilometer fristil i JSM, säger till SportExpressen att han inte vill berätta om detaljerna kring kraschen.

Foto: Bildbyrån (OBS. Bilden har ingenting med artikeln att göra)

– Jag har brutit kota nummer T3 och det är egentligen från bröstkorgen och nedåt som förlamningen sitter. Jag har full känsel i bröstet och armarna, och uppåt. Men ingenting under det, berättar Erik Axelsson för SportExpressen.

Stelopererad rygg

Erik svimmade av i kraschen och när han vaknade fungerade inte hams ben. Direkt insåg han att någonting var fel.

Efter olyckan flögs 24-åringen till Luleå och vidare till Umeå för operation. Han fick sex ryggkotor stelopererade och den senaste månaden har han spenderat på neurorehabstationen på Sunderby sjukhus utanför Luleå.

Under den första tiden var han i chock.
– Jo, det är jävligt svårt att smälta något sånt här i början. Man tror ju aldrig att något sånt här ska hända en själv, även om man är medveten om att det händer såna här grejer, säger han till SportExpressen.

Foto: Bildbyrån (OBS. Bilden har ingenting med artikeln att göra)

Just nu befinner sig Erik Axelsson, som har varit en av de mest lovande i sin åldersklass. i Stockholm där han genomgår rehabträning. Fyra veckor ska han spendera i huvudstaden i vad han ser som ett hårt träningsläger.

Familj och vänner har funnits vid hans närhet och hjälpt honom igenom den svåra tiden.

Han berättar själv att han känner sig stark mentalt och att det nu handlar om en inställningsfråga.
– När sånt här händer så blir det en inställningsfråga, vad vill man göra? Vill man grotta ner sig och vara negativ eller bara köra på och vara positiv? Jag väljer att köra på, säger han till SportExpressen.

Foto: Bildbyrån (OBS. Bilden har ingenting med artikeln att göra)

Startat insamling

Förra året var Erik en av de absolut främsta collegeåkarna och hade planer på att satsa vidare.

Efter olyckan har en av hans vänner från Montana State University, Sawyer Kesselheim, startat en insamling för att Erik ska kunna få en handcykel.

”Under sin tid på MSU ledde han laget till en av deras mest framgångsrika säsonger i historien. Han var en bra och positiv förebild och en fantastisk lagkompis”, står det bland annat att läsa på insamlingssidan.

LÄS MER: Charlotte Kallas nya hjärteprojekt – utanför skidspåren

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/rzBCOn8TdNHU-4e2IS6c8crVL_2807eZmDMs6nf_w15l5Iqeyq-h1u38bPgTs3CX?autoplay=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

Stora förändringen för Charlotte Kalla inför nya säsongen: ”Det har fungerat väldigt bra hittills”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);