Svenske OS-hjälten dödshotad – efter utspelet om Ryssland: ”Då ska de döda mig”

Den svenske OS-hjälten Sebastian Samuelsson, 20, var starkt kritisk till att Ryssland får arrangera sista världscupstävlingen. 
Nu berättar han att uttalandet ledde till rena dödshot.
– De väntar på att jag ska komma dit för då ska de döda mig , säger han till Sveriges Radio. 

Efter Sebastian Samuelssons stora OS-succé, där han tog ett silver och ett guld, har 20-åringen fått motta dödshot. Det för att han gick ut och kritiserade beslutet att Ryssland får arrangera den avslutande tävlingen i världscupen.

I ett inlägg på Twitter skrev han att han var ”enormt besviken” att sista tävlingarna hålls i Ryssland – trots påtryckningar från aktiva åkare. Utspelet väckte minst sagt starka känslor i Ryssland.
– Det är mycket på ryska. Men att det var många som inte var glada… så mycket fattade jag, säger han till Sportbladet.

”Man ska bli skjuten när man kommer dit”

I en intervju med Sveriges Radio berättar Samuelsson mer ingående kring hoten.
– Man har fått meddelanden om att man ska bli skjuten när man kommer dit och att de väntar på att jag ska komma dit för då ska de döda mig ungefär, säger han.

”Det första man läste var inte så kul”

Men efter att Samuelsson meddelat att han tänker bojkotta tävlingarna i Ryssland har hoten avtagit.
–  Det var som mest där under OS när jag drog min första tweet där att jag var besviken över att IBU inte tagit tillbaka den här tävlingen på mötet de hade. Då blev det en hel del hat i kommentarsfältet och i privata meddelanden. Det första man läste var inte så kul men sedan jag tog beslutet om en bojkott så har det inte varit så mycket reaktioner från Ryssland, säger han till Sportbladet.

Samuelsson förklarade på Twitter tidigare i veckan att han väljer att bojkotta tävlingarna då han menar att Ryssland saknar en fungerande antidopingorganisation.

Här prisas Charlotte Kalla – med norsk hedersmedalj: ”Jag är otroligt stolt”