Svenska VM-åkarna slår tillbaka mot SVT – efter experternas hårda kritik

I Vinterstudion Åre kritiserades den svenska alpina satsningen på fartgrenarna.
Tobias Hellman kallade de för ett ”misslyckande” samtidigt som Pernilla Wiberg fick mothugg från den svenske alpinchefen Tommy Eliassoon Winter.
Det får de svenska åkarna att ilskna till rejält och riktar kritik tillbaka mot SVT.

Sverige hade ett mål, som sattes upp redan 2015, att ta en medalj i fartgrenarna under alpina-VM i Åre. Det har inte infriats någonting som fick SVT-experten Tobias Hellman att gå ut mer kritik.

Experterna kritiska

I en krönika för SVT Sport kallade han Sveriges fartsatsning för ”ett misslyckande” och i Vinterstudion Åre diskuterade ämnet vidare under torsdagskvällen. Alpinchefen Tommy Eliasson Winter gästade då programmet – och ilsknade till rejält.

Bildkälla: Skärmdump/SVT

Bland annat ifrågasatte Pernilla Wiberg huruvida Sverige hade förmågan att hitta åkare som ”älskar fart”. Det skapade frostig stämning i studion och efteråt var han kritisk mot SVT.
– Jag tycker att det är för dåligt. Det är oförberedda och helt substanslösa frågor. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara? Jag tycker att det är synd. Vi hade kunnat prata om fart och lyfta intresset i stället. Det där skapade bara dålig stämning, sa han då.

Åkarna står tillbaka

Det är inte endast alpinchefen som reagerar starkt mot SVT. De svenska VM-åkarna Alexander Köll och Felix Monsén är även de kritiska mot kanalen.

– Det är intressant, de kallar sig experter men det tycker inte jag att de är, säger Alexander Köll till Sportbladet och fortsätter:
– SVT är otroligt negativa med allt. Att man sitter i en soffa hela dagen och bara pratar, jag har inte sett en enda av dem i backen. De kan väl komma fram och kolla hur det är i verkligheten

Alexander Köll och Felix Monsén. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Både Alexander Köll och Felix Monsén körde i onsdagens Super G-tävling och slutade på 19:e respektive 20:e plats. I världscupen, där Sverige endast tilldelas en plats, har det inte blivit en enda poäng.

”Intresset har blivit större

Monsén konstaterar att de är missnöjda med säsongen samtidigt som de har tagit steg framåt.

I och med de senaste säsongernas resultat, där Kajsa Kling sågs som ett medaljhopp till VM i Åre om hon inte lagt av, anser han att SVT är för hårda i sin kritik.
– Min känsla är att SVT är ute efter rubriker. Kollar man på det stora hela har intresset för fart blivit större bland de yngre åkare och det är där man måste börja, säger han till Sportbladet.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Lindsey Vonns häftiga hyllning till Ingemar Stenmark: ”Jag vill hedra legendaren”

VM i Åre 2019: TV-tider, komplett schema och resultat

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);