Svenska succéåkaren öppnar upp om oron – efter Norges beslut: ”Man blir ju osäker”

Norge drar sig ur världscupen för resten av året.
De svenska åkarna vill dock fortsätta tävla – men nya succéåkaren William Poromaa är orolig.
– Man blir ju osäker på vad man vill göra egentligen, säger 19-åringen till SVT Sport.

I dag kom det definitiva beskedet att Norge avstår resten av årets tävlingar i världscupen för längdskidor. Därmed stoppas alla norska åkare från att fortsätta tävla i år och fokus riktas nu mot skid-VM i början av nästa år istället.

Svenska viljan

Medan de svenska åkarna fortfarande vill fortsätta tävla i världscupen som avgörs i Davos och Dresden innan jul. 
– Vi får lita på vad vårt medicinska team säger. De har koll. Vi vill såklart tävla, men bara under säkra omständigheter. I Ruka var alla i vårt gäng väldigt nöjda över hur det kändes med tryggheten kring tävlingarna, säger Johan Häggström, som är åkarnas representant i landslaget, till Sportbladet.
– Jag har inte hört att någon annan åkare har känt sig otrygg eller inte har velat tävla. Men det är en speciell situation i världen och det är andra som får besluta om det går att genomföra säkra tävlingar.

Johannes Hösflot Kläbo, skidor
201128 Johannes Høsflot Klæbo of Norway competes in the Men’s Cross Country Skiing 15 km Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on November 28, 2020 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN / COP 211 / JL0053

Men det är en svensk åkare som börjar känna sig osäker på om det verkligen är rätt att fortsätta tävla. William Poromaa, det stora framtidslöftet på herrsidan, berättar om sin oro efter Norges beslut.

Poromaas oro

Samt var han själv står i den tuffa frågan.
– Tävla vill väl alla göra, men samtidigt när det ser ut som det gör i världen så blir man ju osäker på vad man vill göra egentligen. Jag tror det är smart att fatta ett gemensamt beslut om hur vi gör och vara eniga i laget, säger 19-åringen till SVT Sport.
– Vi förstod att det skulle bli många förändringar den här säsongen. Jag är ganska säker på att den svenska staben nu funderar på hur vi svenska åkare ska göra, så det är bara vänta och se vad vi tar för beslut.

William Poromaa, skidor
201129 William Poromaa of Sweden after the men’s Cross Country Skiing 15 km during the FIS Cross-Country World Cup on November 29, 2020 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN / COP 211 / XX0010

Under onsdagen väntas ett besked komma från Sverige om åkarna ska få fortsätta tävla vidare i världscupen i år eller inte. Ett som är säkert är att det kommer att bli väldigt speciellt att tävla utan några norska åkare alls i världscupen.
– De är kanske bästa nationen och man vill ha de bästa på plats när man kör i världscupen. Så det vore väldigt trist att vara utan dem, men det är en speciell situation i världen, så man får förstå att de tar beslutet, säger Johan Häggström till kvällstidningen.

LÄS MER: Stora bakslagen för skidskyttedebutanten Stina Nilsson: ”Hon är inte aktuell”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!