Svenska skidstjärnan avslutar karriären – med bara några veckor kvar till vinter-OS

Maria Pietilä Holmner lägger ned skidkarriären.
Med bara några veckor kvar till OS kom det tråkiga beskedet i dag.
– Det är en blandning av lättnad och sorg, säger 31-åringen i ett uttalande.

Med bara några veckor kvar till skidsäsongens absoluta höjdpunkt i vinter-OS kommer i dag ett mycket tråkigt besked för alla blågula skidälskare. Maria Pietilä Holmner har beslutat sig för att avsluta sin karriär.

Svenska 31-åringen har inte tävlat sedan augusti på grund av ryggproblem och har den senaste tiden kört intensiv rehabilitering för att hinna bli hel inför sitt absolut sista OS-mästerskap. Men nu ger hon upp den drömmen och lägger ned sin alpina karriär helt.

”Det har varit en häftig resa”

Nu sammanfattar hon sin karriär med VM-silver, VM-brons och sammanlagt 10 pallplatser, varav tre segrar.
– Det har varit ett väldigt jobbigt och känslomässigt beslut att ta. Jag är en tävlingsmänniska och jag har tävlat i världscupen i hela femton säsonger. Jag har levt det här livet, satt upp och jobbat mot mina dröm-mål. Det har varit en häftig och otroligt lärorik resa med både med- och motgångar. Det har snurrat tusen tankar i mitt huvud och även om jag har fått tydliga direktiv från de specialister och läkare som jag träffat har jag samtidigt velat testa och känna på mitt sätt om det skulle gå. För att känna att beslutet var mitt eget helt enkelt, säger hon i ett pressmeddelande, samtidigt som hon är stolt över sin karriär.
– Jag är mest stolt över att ha kunnat prestera på elitnivå så pass länge som jag hållit på. Ända sen den dagen jag bestämde mig för att satsa på skidåkning har jag haft en dröm om att bli bäst i världen. Att såhär i efterhand kunna titta tillbaka och haft tillfällen att stå där högst upp på pallen och säga att idag är jag bäst i världen, det är jag otroligt stolt över. Just nu är det en liten blandning av lättnad och sorg att ta beslutet att lägga tävlingsskidorna på hyllan, det är ju någon typ av separation ändå. Jag skulle kunna gå och tänka på det här hur länge som helst, men min rygg är ju som den är och den måste ha mer tid för att bli bra. Jag vill kunna leva ett aktivt liv där jag kan åka skidor med min familj i framtiden och inte se några begränsningar i det. Och därför måste jag vara lite klok och förstå att ryggen är ett verktyg jag måste kunna använda livet ut. Eftersom jag inte kan göra saker halvdant vill jag kunna fortsätta göra saker rejält.

Här är hennes nya jobb

Men det blev aldrig någon OS-medalj för Maria PH, allra närmast kom hon i vinter-OS 2010 när hon blev fyra i slalomen. Nu väntar en ny framtid – som expertkommentator i alpint.

Hennes första uppdrag? Vinter-OS i Sydkorea, så klart!
– Jag ska ta den lilla besvikelsen jag burit på den senaste tiden och vända till något positivt. Det kommer att bli hur bra och kul som helst att jobba för Eurosport i Pyeongchang, säger 31-åringen i pressmeddelandet.
– Först och främst ska jag ta mig lite tid att njuta av den fantastiska karriär jag har haft och reflektera över allt jag fått uppleva, känna och tänka tillbaka på alla härliga minnen med alla de människor jag lärt känna. Sen det är klart, jag kommer unna mig att ta sovmorgon och ta dagen som den kommer, men känner jag mig rätt så kommer det inte hålla allt för länge, det finns ju alldeles för mycket roligt där ute i världen att upptäcka och uppleva.

Dela artikeln för att tacka Maria PH för alla minnen!

LÄS MER: SVT-profilens kritik mot Idrottsgalan – vill nu göra om Jerringpriset

LÄS MER: Allt du behöver veta om OS 2018 i Pyeongchang

https://www.youtube.com/watch?v=1A51LgNx7os

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);