Svenska skidskyttarna straffas – trots stora OS-succén: ”Det är total skit, skandal!”

Sveriges skidskyttar stod för ett bragdartat OS 2018.
Men när världscupen börjar igen straffas de hårt av märkliga regeln.
– Det är total skit, skandal!, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler till Sportbladet.

Det svenska skidskyttelandslaget överträffade alla förväntningar under OS 2018 genom att vinna hela två guld och två silver. Och sensationerna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson slog igenom med dunder och brak.

Nu är det tillbaka till vardagen när världscupen drar igång igen i helgen med lopp i finska Kontiolahti. Sprint, stafett och masstart står på schemat, men i just det sistnämnda kommer det bli väldigt svårt för svenska OS-hjältarna att prestera. På grund av en minst sagt märklig regel.

OS spelar absolut ingen roll

Svenska åkarna straffas i masstartstävlingarna trots den otroliga OS-succén i Pyeongchang. Kravet för att få åka masstart är nämligen att man är topp-25 i totala världscupen eller bland de fem bästa på sprinten några dagar tidigare.

Hur bra eller dåligt det gick under OS har absolut ingen betydelse. Det innebär att bara Fredrik Lindström får köra masstarten i nuläget. Ingen Öberg, Samuelsson eller ens Jesper Nelin.

”Det är så jävla dumt!”

Det får verkligen förbundskaptenen Wolfgang Pichler att gå i taket.
– Det är total skit, skandal! Det är så dumt… Den viktigaste tävlingen på fyra år räknas inte alls, det är så konstigt, säger han till Sportbladet.
– OS är OS men de får varken prispengar eller rankingpoäng. Det är så jävla dumt.

Även Hanna Öberg är besviken att inte OS tillgodoräknas i världscupen, men går ändå inte lika hårt åt i sin kritik som den frispråkige förbundskaptenen.
– Det är klart det är tråkigt, jag skulle ha dragit in en hel del världscuppoäng om det (OS) hade ingått i världscupen. Men det är inte så mycket att göra åt. OS är ändå större än allt annat. Jag får försöka göra en bra sprint, säger OS-hjälten till Sportbladet.

Dela artikeln om du också tycker det här är skit!

LÄS MER: Här är Emil Jönssons kärleksfulla känga – till Petter Northug

Svenske OS-guldhjältens vrede – väljer nu att bojkotta: ”Enormt besviken”