Svenska skidlandslagets tydliga krav för att ställa upp i Tour de Ski: "Måste vidta åtgärder"

Svenska skidlandslagets tydliga krav för att ställa upp i Tour de Ski: ”Måste vidta åtgärder”

Fis kallade till krismöte för att lösa senaste tidens avhopp i världscupen.
Då ska Sverige, Norge och Finland ha krävt en ny plan för att ens ställa upp i Tour de Ski.
– Fis måste vidta åtgärder, säger norska landslagschefen Espen Bjervig till NTB.

Under veckan har Sverige, Norge och Finland hoppat av världscuptävlingarna i Davos och Dresden och stoppat samtliga sina åkare från att tävla. Men även Tour de Ski är rejält i riskzonen.

Fis krismöte

Under fredagen kallade Internationella skidförbundet, Fis, till krismöte med alla nationer och då framfördes kritik mot premiärtävlingarna i finska Rika förra helgen. Flera länder vill nu se en uppryckning från Fis för kommande världscuptävlingar.
– Det ligger ett stort egenansvar på team och aktiva att följa de riktlinjer som Fis satt upp. Något som inte följdes fullt ut i Finland. Förhoppningsvis blir detta bättre i de två kommande tävlingarna när Fis och arrangörerna trimmar rutinerna, säger landslagschef Anders Byström i ett officiellt pressmeddelande.
– Fis måste vidta åtgärder och ta mer ägarskap och se till att arrangörerna gör som protokollen säger, säger Norges landslagschef Espen Bjervig till NTB. 

Anders Byström, skidor
201122 Landslagschef Anders Byström under skidloppet över 10 km fristil den 22 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0049

Sverige, Norge och Finland som hoppat av tävlingarna har även ställt ett tydligt krav inför Tour de Ski. Där man kräver färre arrangörer än vad det är i dagsläget då touren avgörs i schweiziska Val Müstari samt italienska Toblach och Val di Fiemme med start på nyårsdagen.
– Helst en (arrangör). Kanske måste det betyda färre tävlingar, säger Bjervig till norska NTB.
− Vi vill gärna ut och tävla igen. Vi hoppas få till en tillräckligt bra plan som kan få grönt ljus inför Touren och att vi som lag får möjlighet att stå på startlinjen, säger Byström i ett uttalande.

Sveriges krav

Möts inte kravet kan det bli inget nordisk deltagande i Tour de Ski. Avgörande för om Sverige skickar sina landslagsåkare eller inte är även utvecklingen för smittspridningen.

Frida Karlsson, skidor
201129 Frida Karlsson of Sweden looks dejected after the women’s Cross Country Skiing 10 km during the FIS Cross-Country World Cup on November 29, 2020 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN / COP 211 / XX0009

Där det krävs en tydlig minskning av nuvarande läget.
− Först och främst, en markant minskning i spridning av Covid-19. Vi får se var det tar vägen de närmaste veckorna. Det är något vi själva inte kan påverka, säger landslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson i pressmeddelandet
– Men att italienska myndigheter nu begränsar resor mellan olika regioner får jag ändå en liten förhoppning om att, om vi kan ordna det praktiska från vår sida med egen transport, eget boende med egen matsal i rimlig närhet till tävlingsplatserna så kan vi få till en bra bubbla.

LÄS MER: Skidchefens stora ilska mot Sverige – rasar efter nya uppgifterna om avhoppet: ”Gör mig väldigt arg”

Få våra nyhetsbrev!