Svenska skidlandslaget slår tillbaka efter norska utspelet om Charlotte Kalla – med syrligt svar

Norske tränaren Ole Morten Iversen tycker att det är ”hemskt” att se Charlotte Kalla i år.
Nu slår svenska skidlandslaget tillbaka – med ett syrligt svar.
– Ragnhild Haga är också sorglig att se på…, säger skidlandslagets Magnus Ingesson till Sportbladet.

Svenska skidstjärnan Charlotte Kalla är inne i en mycket tung formdipp just nu. Årets skidsäsong har inte alls varit vad svenskan hoppats på.

Kalla ur form

Hittills ligger hon bara på en blygsam tolfteplats i den totala världscupen och oron växer för svenskan. Men nu är det stora målet att hitta formen igen och åka snabbare i skidspåren.
– Vi sitter och analyserar hela tiden, vad är det vi saknar? I bland ser det bra ut, vissa delar i loppen ser bra ut. Det är svåranalyserat, säger landslagstränaren Magnus Ingesson till Sportbladet.
– Förmodligen är det många aspekter som spelar in. Allt från form till självförtroende och material. Man vill gärna ha en grej att fokusera på men så fungerar sällan kroppar och knoppar. Nu försöker vi att inte konstla till det, att göra det enkelt och göra sådant som har fungerat tidigare. Få lite lugn och ro.

Charlotte Kalla, skidor
191208 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on December 8, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Ingesson känner skidåkaren Charlotte Kalla bättre än någon annan efter att i flera år jobbat som personlig tränare för henne. Och kliver nu ut och försvarar svenska 32-åringen efter det nya norska utspelet om Kalla.

Skidlandets svar

Där norska skidlandslagets tränare, och före detta svenska skidlandslagets tränare, Ole Morten Iversen öppnade upp om sin oro för svenska skiddrottningen.
– Det gör nästan ont att se henne åka. Hon saknar gnistan. Charlotte är långt ifrån att vara i bra form. Det hon levererar nu är inte på den nivå som hon normalt brukar vara på och det är synd, för det är fint att ha henne där uppe, sa Iversen till VG.

Charlotte Kalla, Magnus Ingesson
191113 Damtränare Magnus Ingesson intervjuas under en pressträff med det svenska skidlandslaget den 13 november 2019 i Bruksvallarna. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Skidlandslagets nuvarande tränare Ingesson svarar då med ett syrligt svar att Iversen även borde titta till sitt eget landslag efter formdippar.
– Det är många som tycker saker om Charlotte, hon är omtyckt och omskriven. Många vill att det ska gå bra för henne och det är aldrig roligt att se en åkare i världseliten inte få ut sitt max. Det har Ole Morten i sitt lag också, Ragnhild Haga (vann OS-guld 2018) är också lite sorglig att se på sitt sätt. Det är inte bara Charlotte som har det tufft och det är aldrig roligt. Jag tror bara Ole Morten menar att det är tråkigt att se. Lite som Heidi Weng de senaste åren, det är tråkigt när en elitidrottare oavsett sport inte får ut sin potentiella kapacitet, säger han till kvällstidningen.

LÄS MER: Norska utspelet om svenska skiddrottningen Charlotte Kalla: ”Det gör ont att se henne…”