Svenska OS-guldhjältens beslut efter blytunga åren – avslutar nu karriären: ”Känslosamt att berätta”

Svenska OS-guldhjältens beslut efter blytunga åren – avslutar nu karriären: ”Känslosamt att berätta”

Hon vann ett sensationellt OS-stafettguld.
Nu avslutar Emma Wikén, 32, karriären.
– Ett OS-guld är det inte många som fått vinna. Det är det största jag kommer bära med mig, säger hon.

Framgångarna har kanske inte regnat in för Emma Wikén under de senaste säsongerna, men hon kommer för alltid vara en del av den svenska skidhistorien. Under OS i Sotji körde hon andrasträckan i stafetten, och hon var i ledning när hon växlade över till Anna Haag.

Avslutar karriären

Sverige vann stafetten – efter en makalös insats av Charlotte Kalla på sistasträckan – och Emma Wikén fick således hänga en guldmedalj runt sin hals. Men därefter har hon inte haft det lika lätt, och de senaste säsongerna har hon inte fått köra i världscupen ens.

140216 Sveriges Charlotte Kalla, Anna Haag, Emma Wiken och Ida Ingemarsdotter efter prisutdelningen för damernas stafett i skidor under OS i Sochi den 16 februari 2014. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Det var tre år sedan hon körde i världscupen, och Wikén har varit långt från en plats i världscupen. 32-åringen är med i den nya säsongen av Kanal 5:s ”Superstars”‚ och där meddelar hon att karriären är över. Det skriver Expressen.

– Det var oerhört känslosamt att berätta, eftersom jag är en känslomänniska. Jag har ägnat hela mitt liv åt skidåkning och helt plötsligt ska jag inte hålla på med det här längre, säger hon till tidningen.

”Största jag bär med mig”

Emma Wikén minns tillbaka på en karriär där Sotji-OS är den givna höjdpunkten. Hon får en fråga kring vad hon är mest stolt över.

– Det måste vara mina prestationer under OS i Sotji och så klart stafettguldet. Det är först i efterhand jag insett hur stor det var. Ett OS-guld är det inte många som fått vinna. Det är det största jag kommer bära med mig.

191122 Emma Wikén, Åsarna IK, vid målgång under skidloppet över 10 km fristil vid Gällivarepremiären den 22 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Nu kommer Wikén i stället att arbeta i en butik i Åsarna.

– Det är väldigt kul att göra något helt annat, något jag aldrig gjort tidigare. Jag har inga planer på att flytta från Åsarna.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar bästa minnet från säsongen – nobbar OS-medaljen: ”Jag har aldrig känt mig så bra”

Få våra nyhetsbrev!